Регулира кръвното налягане, открива инфекцииОт кръв се нуждаят много спешни

...
Регулира кръвното налягане, открива инфекцииОт кръв се нуждаят много спешни
Коментари Харесай

Даряването на кръв е полезно за донора

Регулира кръвното налягане, открива инфекции
От кръв се нуждаят доста незабавни случаи и хора, на които им предстоят интервенции. Начинът да се набави скъпата течност е посредством донорство. Доказано е научно, че то е потребно освен за получаващия кръв, само че и за самия кръводарител.

Хората, които постоянно подаряват кръв, могат да намалят кръвното си налягане и по този метод да предпазят сърцето и кръвоносните си съдове. Освен това, кръвта постоянно се ревизира за аномалии и инфекции като ХИВ, хепатит В и С, сифилис. Така донорът незабавно научава, в случай че има отклонения в кръвните си индикатори.

Още една изгода от донорството е, че по време на кръводаряване човек губи до 650 калории на 500 мл дадена кръв. И това е в допълнение към главния метаболизъм. Обяснението е, че тялото би трябвало да изразходва доста сила в продължение на няколко седмици, с цел да замести изгубената кръв. Но това положение се компенсира релативно бързо. След 2-3 месеца сте подготвени за идната сходна „ загуба “ на калории.

Кръв могат да подаряват здрави хора сред 18 и 65 година За мъжете се позволява до 5 пъти в годината, за дамите – до 4, защото те естествено губят кръв при менструация. Интервалът сред две кръводарявания е най-малко 2 месеца. Дарителите би трябвало да не страдат от хипертония и да тежат не по-малко от 50 кг. На веднъж може да се даде приблизително 450 мл кръв. Ако неотдавна сте си правили татуировка или пиърсинг, кръводаряването е неразрешено, тъй като има заплаха да сте се заразили. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР