Регулаторните органи по целия свят - от Европа до Азия

...
Регулаторните органи по целия свят - от Европа до Азия
Коментари Харесай

2024: Криптовалути и регулации - САЩ е глобален полицай, Европа наваксва

Регулаторните органи по целия свят - от Европа до Азия - поставиха повече старания за въвеждането на публични регулаторни механизми за цифровите валути през 2023 година, само че Съединени американски щати е районът, който одобри някои от най-строгите правни дейности против главните играчи в бранша.

През годината водещата криптокомпания Binance беше наказана да заплати над 4 милиарда $ на американските управляващи, а някогашният ѝ основен изпълнителен шеф беше приет за отговорен в пране на пари. Едновременно с това бяха заведени още няколко високопрофилни правосъдни каузи против пет криптокомпании от страна на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища. Но регулаторите оттатък океана бяха еднообразно заети както с обуздаването на неприятните практики в бранша, по този начин и с приемането на ново законодателство.

Ето какво е положението на крипторегулирането и правоприлагането в международен мащаб през 2023 година - и какво се чака през 2024 година, съгласно CNBC

Съединени американски щати са отпред на листата с правоприлагащите органи в международен мащаб

Съединени американски щати се оказаха един от най-активните реализатори на наказания и правосъдни дейности против криптокомпании през тази година, защото управляващите в страната се захванаха съществено да противодействат на неприятните практики в промишлеността след срутва на криптоимперията на Сам Банкман-Фрайд - в това число неговата борса FTX и сестринската ѝ компания Alameda Research.

" За да бъдем ясни, в някои случаи - като проблема FTX - използването на закона беше належащо ", споделя Ренато Мариоти, някогашен прокурор в отдела за измами с скъпи бумаги и артикули на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати. " Но дейностите на Съединени американски щати по използване на законодателството против участници на пазара, които са ориентирани повече към съблюдаване на условията, са съмнителни и са резултат от метода на Съединени американски щати за контролиране посредством използване на законодателството “.

Въпреки че доста райони одобриха закони с евентуално строги наказания, Съединени американски щати към момента са единствената страна, която интензивно подхваща дейности против огромни криптокомпании и планове. Съединени американски щати са водещи и когато става дума за директно правоприлагане под формата на наказания и санкции.

" Другите страни разполагат с цялостна регулаторна рамка. Ние нямаме такава ", споделя Мариоти. " В резултат на това въпросите, които би трябвало да се дефинират от законодателството или регулациите, се вземат решение по правосъден ред ".

При неналичието на твърди и безапелационни правила от Капитолия, SEC - Комисията за търговия със стокови фючърси, Министерството на правораздаването и Мрежата за битка с финансовите закононарушения към Министерството на финансите (FinCen) работят редом, с цел да управляват криптопространството.

Ричард Левин, сътрудник в Nelson Mullins Riley & Scarborough, който е представлявал клиенти пред SEC, CFTC и Конгреса, споделя пред CNBC, че тези организации са едни от най-активните правоприлагащи органи в света във връзка с регулирането на цифровите активи и криптовалутите.

" Тези организации са дали насоки на промишлеността за това по какъв начин цифровите активи и криптовалутите би трябвало да се оферират и продават, търгуват и съхраняват от попечители ", споделя Левин, който се занимава с финтех бранша от 30 години. " Голяма част от работата им обаче е обвързвана с даване на насоки на промишлеността посредством дейности по използване на законодателството ".

От 2019 година насам отдел " Пазарна честност и огромни измами " на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати е повдигнал обвинявания по каузи за измами с криптовалути, обхващащи над 2 милиарда $ хипотетични финансови загуби за вложителите по целия свят.

В годишния си отчет, обобщаващ дейностите по правоприлагане, CFTC отбелязва, че съвсем половината от всички каузи през 2023 година са свързани с държание, обвързвано с цифрови активи. Същевременно SEC акцентира, че 2023 година е била забележителна с правоприлагането си във връзка с " непозволени дейности, свързани с криптовалути, в това число схеми за машинация, нерегистрирани криптоактиви и платформи и нелегално рекламиране от страна на звезди ". От 2014 година насам SEC е предявила повече от 200 желае, свързани с правоприлагането в региона на криптоактивите.

Най-строгите ограничения бяха подхванати през първата половина на годината, когато SEC упрекна Binance и Coinbase в присъединяване в противозаконна търговия с скъпи бумаги. Комисията твърди, че минимум 13 криптоактива, налични за клиентите на Coinbase - в това число Solana, ada на Cardano и filecoin на Protocol Labs - следва да се смятат за скъпи бумаги, което значи, че би трябвало да бъдат обект на строги условия за бистрота и обявяване.

В случая с Binance Комисията по скъпите бумаги и тържищата прави още една стъпка напред. В допълнение към нарушаванията на закона за скъпите бумаги, компанията и нейният съосновател и основен изпълнителен шеф Чангпенг Джао са упрекнати и в разбъркване на потребителски активи със средства на компанията.

Що се отнася до наказателното правоприлагане, Деймиън Уилямс, прокурор на Съединени американски щати за Южния регион на Ню Йорк, управлява някои от най-високопрофилните криптопроцеси, в това число траялия месец развой против Банкман-Фрайд, създател на FTX. През ноември правосъдното жури призна някогашния основен изпълнителен шеф на FTX за отговорен по всички седем наказателни обвинявания против него след няколко часа разискване.

Лидерите обмислят пренасяне на бизнеса си отвън Съединени американски щати

Но криптокомпаниите не останаха безучастни и започнаха да дават отпор, като някои от тях заплашиха да се изтеглят напълно от Съединени американски щати, в случай че тази динамичност на правоприлагане продължи.

Главният изпълнителен шеф на Coinbase Брайън Армстронг да вземем за пример осъди дейностите на SEC против неговата борса и подчертава, че компанията може да бъде принудена да реалокира седалището си отвън страната. По-късно Армстронг отдръпна опасността си, само че Coinbase и други огромни криптокомпании въпреки всичко започнаха да влагат по-сериозно в интернационалните си интервенции.

Участниците на криптопазара се надяват, че поредицата от правни провокации, отправени към криптокомпаниите през 2023 година, ще внесе изясненост под формата на нови разпореждания.

" По-ясните регулаторни рамки и позиции на регулаторните органи в международен мащаб осигуриха чувство за легитимност и сигурност, като насърчиха по-широкото присъединяване на пазара на Bitcoin ", декларира пред CNBC Алис Килин, ръководещ сътрудник в Stillmark Capital.

През тази година криптоиндустрията означи максимален законодателен прогрес във връзка с криптозаконите в Съединени американски щати, като един от законопроектите за цифровите активи за първи път мина през няколко комисии в Камарата на представителите.

Американските законодатели подхващат стъпки към приемане на криптозаконодателство, само че на процедура в Съединени американски щати към момента няма закон, особено приспособен за тази промишленост. Левин от Nelson Mullins Riley & Scarborough показва, че е малко евентуално да се види огромен прогрес в годината на президентските избори, изключително на фона на разединеното федерално държавно управление. Той твърди, че даже и без правила за криптовалутите от страна на законодателите обаче, рутинните недоволства, че американските организации не дават насоки на промишлеността, са неоснователни.

Според Левин " Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC), Комисията за търговия с скъпи бумаги (CFTC) и FinCEN рутинно дават неофициални насоки по отношение на регулирането на цифровите активи и криптовалутите ".

" Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища даже стигна до такава степен, че даде рамка за разбор на цифровите активи и криптовалутите. SEC също по този начин сътвори дигитален актив (Hosey Coin), чиято задача беше да покаже на финтех общността по какъв начин не би трябвало да се започва дигитален актив ", напомня още Левин. " Някои членове на промишлеността не помнят, че SEC разчита на закони, които са били написани, когато играчите в американския футбол са носели кожени каски, и би трябвало да ползва тези закони към новаторската финтех промишлеността ".

Междувременно обаче в границите на предходната година цената на акциите на Coinbase се е повишила с повече от 400%, а цената на водещите криптовалути Bitcoin и Ethereum - проблизително два пъти. Това се дължи на упованията на вложителите, че утвърждението за борсово търгуван фонд за Bitcoin от страна на Комисията по скъпите бумаги и тържищата е зад ъгъла.

Европа

По всичко проличава, че Европейският съюз (ЕС) ще ползва с цялостна мощ от тази година законодателството си за пазарите на криптоактиви, което има за цел да укроти " Дивия запад " на криптоиндустрията.

Законът, в началото препоръчан през 2019 година като отговор на плана за цифрова валута Diem на Meta, прочут преди този момент като Libra, има за цел да предотврати измамите, прането на пари и противозаконното финансиране в криптопространството и да изгони неприятните артисти от бранша в по-широк проект.

Той също по този начин се пробва да се оправи със опасността от навлизането на така наречен постоянни монети (stablecoins), или основани на блокчейн токени, които са основани на национални валути, само че са подкрепени от частни компании. Стабилните монети на процедура са цифрови активи, които са обвързани със цената на фиатни валути като $.

Макар че tether и USDC на Circle не се възприемат като " систематични " активи, способни да нарушат финансовата непоклатимост, частен stablecoin от голяма компания като Meta, Visa или Mastercard би могъл да съставлява по-голяма опасност и евентуално да подкопае суверенните валути, считат някои централни банкери от Европейски Съюз.

Рамката на Европейски Съюз за криптовалутите има за цел да адресира тези закани - изключително обвързваните с подкопаването на еврото - като направи невероятно емитентите да издават постоянни монети, обезпечени с валути, разнообразни от еврото, като да вземем за пример щатския $, откакто доближат прага от над 1 милион преводи дневно.

Междувременно Европейският съюз се стреми към единна регулаторна рамка за криптовалутите със своя Регламент за пазарите на криптоактиви (MiCA). Миналата година трите съществени политически институции на Европейски Съюз утвърдиха MiCA, проправяйки пътя за превръщането на регламента в закон. MiCA влезе в действие през юни 2023 година, само че се чака да стартира да се ползва напълно едвам през декември 2024 година

Затова и Брадън Пери, някогашен федерален прокурор и сегашен съучастник в адвокатската адвокатска фирма Kennyhertz Perry, показва, че въпреки Съединени американски щати да остават водещ правоприлагащ орган за криптоиндустрията, възприемането им като главен регулатор " може да намалее ", защото други юрисдикции построяват по-ясни правила.

" Това усещане произтича от самодейните ограничения, подхванати от американските регулаторни органи като SEC, CFTC и IRS, изключително при решаването на проблемите с измамите и сигурността на криптопазара. Високопрофилните правни дейности в Съединени американски щати в допълнение затвърждават имиджа им на непоколебим правоприлагащ орган ", споделя той. " Въпреки това други райони, в това число Сингапур, Дубай, Хонконг и Европейският съюз, също създават постоянни регулаторни рамки. Макар че тези райони може да не са толкоз забележими в интернационалните медии във връзка с дейностите по правоприлагане, те имат обилни и от време на време строги регулаторни механизми. "

Но до момента в който по-широкият Европейски Съюз се надпреварва да ползва нови криптозакони, обособените европейски страни не са изключително дейни.

Франция примамва криптокомпании и търговци с обещания за понижаване на налозите върху криптопечалбите и улеснен развой на регистрация на фирмите за цифрови активи.

От 1 януари 2024 година френският Орган за финансови пазари (AMF) промени условията си за регистрация на криптокомпании, с цел да ги приведе в сходство с MiCA, съгласно изказване на регулатора от август.

В същото време обаче френските органи следят изкъсо измамите на разнообразни криптоиграчи. През септември локалните регулатори прибавиха 22 уеб страницата - в това число някои, които оферират търговия с крипто и свързани с крипто деривати - към черния лист на неоторизираните снабдители на валутни услуги.

Междувременно в Германия финансовият регулатор Bafin декларира, че желае да форсира дейностите си за лицензиране на услуги за настойничество на криптовалути като част от по-широките си старания за вдъхване на доверие и бистрота на криптопазара.

Обединеното кралство също одобри през юни закон, който дава на регулаторните органи опцията да следят постоянните монети. Все още обаче страната няма съответни правила за криптовалутите. По-рано тази година Министерството на финансите на Обединеното кралство удостовери, че възнамерява да включи редица криптодейности, в това число настойничество и кредитиране, в границите на съществуващите закони, регулиращи доставчиците на финансови услуги в страната.

Азия

По-рано тази година Паричният орган на Сингапур, който се слави с ясните си финтех и крипто регулации, които не са основани в толкоз огромна степен на дейности по правоприлагане, завърши правила за постоянните монети, трансформирайки се в една от първите юрисдикции в света, които вършат това.

Сингапур беше изключително обиден от срутва на TerraUSD, спорен алгоритмичен stablecoin, през 2022 година, както и от рухването на Three Arrows Capital или 3AC. Както Terra Labs, компанията, която стои зад Terra, по този начин и 3AC бяха със седалище в Сингапур.

Новата рамка на островната страна изисква от емитентите на постоянни монети да ги поддържат с нискорискови и високоликвидни активи, които би трябвало да са равни или да надвишават цената на токените в обращение когато и да е, да връщат номиналната стойност на цифровата валута на притежателите в границите на пет работни дни и да разкриват резултатите от одита на запасите пред потребителите.

Междувременно Хонконг организира обществено допитване по отношение на постоянните монети и се стреми да вкара регулация през идната година.

Регионът от ден на ден се отваря към криптоактивите, макар сериозният напън от страна на Китай, който през 2021 година забрани търговията с Bitcoin, както и добива на криптовалута №1.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР