Регулаторните органи на Великобритания са одобрили два експеримента за зачеване

...
Регулаторните органи на Великобритания са одобрили два експеримента за зачеване
Коментари Харесай

Великобритания разреши експерименти на зачеване от трима родители

Регулаторните органи на Англия са одобрили два опита за забременяване на дете от трима родители по способ, създаден от американският академик от казахстански генезис Шукрат Миталипов, оповестява научнопопулярното издание New Scientist.
Преди две години светът бе покъртен от новината, че в една мексиканска клиника се е родило дете, заченато не от двама, а от трима родители - две майки и един татко. По-късно аналогична процедура бе извършена в клиника в Украйна, където няма възбрана за осъществяване на сходни генетични опити.
New Scientist заяви, че управляващите на Англия наскоро да дали позволение за осъществяване на такива опити в клиниката за репродуктивна медицина в Нюкасъл. Учените чакат, че първите „ легално заченати “ по тази методика бебета може да се родят още тази година. Имената на пациентите и детайлности към процедурата на оплождане ще останат лекарска загадка.
Процедурата е създадена от екипа на Шукрат Миталипов още през 2009 година при опити върху маймуни. Идеята прилича клониране. Учените извличат ядрото на оплодена яйцеклетка и го придвижват в донорска яйцеклетка, чието ядро авансово е отстранено. След това я вграждат в утробата на действителна или сурогатна майка.
Този способ разрешава да се избегнат дефектни митохондрии и да се отбрани бебето от редица тежки генетични болести. Независимо от сполучливото привършване на всички опити, самият факт, че интервенцията е била направена скрито с човешки зародиш, провокира вълна от рецензии от страна на политици и учени, в това число и на самият Миталипов. Новите опити на неговия екип демонстрират, че дребна част от повредените митохондрии въпреки всичко попадат в новата клетка, дружно с ядрото, което прави тази процедура не по този начин безвредна, както смятаха по-рано биолозите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР