Регистрираните от обсерваторията LIGO гравитационни вълни са възникнали в резултат

...
Регистрираните от обсерваторията LIGO гравитационни вълни са възникнали в резултат
Коментари Харесай

Сливане на черни дупки в гигантска звезда предизвикало вълните на пространството

Регистрираните от обсерваторията LIGO гравитационни талази са зародили вследствие на сливането на две черни дупки, намиращи се в гигантска звезда, счита Ейбрахам Льоб от Харвардския университет в Съединени американски щати. Резултатите от проучването са оповестени в arXiv.org, оповестява New Scientist.

Ученият изяснява своята концепция с следените от телескопа „ Ферми “ мощни гама-експлозии, които евентуално са свързани с откритите от обсерваторията LIGO гравитационни талази – разстройства на пространство-времето. Според учения записаният от LIGO рентгенов сигнал е бил прекомерно мощен за сливането извънредно на две черни дупки.

Както е открил Льоб, следеният сигнал може да се получи от гигантска звезда, в която е ситуирана двойка сливащи се черни дупки. След като двата гравитационни обекта се обединят, околната материя се стоварва върху черните дупки и провокира мощно изхвърляне на рентгеново излъчване. Обемът на светилото освен това би трябвало стотици пъти да надвишава слънчевия.

Двойката черни дупки в звездата може да е зародила вследствие на бързото ѝ въртене. В подобен случай протича дисторция на ядрото на светилото – то приема формата на гира и се разпада на две елементи, всяка от които в бъдеще (след преустановяване на термоядрените реакции в звездата) еволюира в независима черна дупка. Хипотезата н учения още не е била доказана пробно.

Космическата обсерватория „ Ферми “, ситуирана на околоземна орбита, е фиксирала слаб гама-сигнал 0,4 секунди, откакто обсерваторията LIGO е разкрила вълните на пространство-времето. Астрофизиците, работещи с телескопа „ Ферми “, са пристъпили към търсене на източника на гравитационните талази в електромагнитните диапазони един час след откритието на LIGO.

В гравитационната обсерватория са изяснили, че източник на събитието GW150914, обвързвано с гравитационните талази, е ситуиран в Южното полукълбо. На това място, в съзвездията Кит или Риби, телескопът „ Ферми “ е разкрил източника на необикновени гама-лъчи. Обсерваторията не е могла да дефинира по-точно местоположението на източника. Данните от „ Ферми “ не са били доказани от телескопа INTEGRAL (International Gamma-Ray Astrophysics Laboratory).

Природата на сигнала, получен от „ Ферми “, не се изяснява с излъчването на магнетари, пулсари или неутронни звезди. Събраната от галактическия телескоп статистика не е задоволителна за заявяването на изобретение (съществува възможност сигналът да е подбуден от флуктуации в атмосферата). Учените не престават съдействието с LIGO.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР