Регистрираните на места в Европа температурни стойности от 48 градуса

...
Регистрираните на места в Европа температурни стойности от 48 градуса
Коментари Харесай

Рекордът в Европа от 48 градуса по Целзий може да бъде счупен през уикенда

Регистрираните тук-там в Европа температурни стойности от 48 градуса по Целзий могат да бъдат надминати през този уикенд, написа "Гардиън ".
Горещата вълна на Стария континент се чака да продължи. Във Англия температурата се повиши до 31 градуса по Целзий, а жегите в Испания, където температурата скочи над 40 градуса по Целзий, лиши живота на трима души. В същото време планински глетчер в Швеция се топи и към този момент не е най-високата точка в страната.
В Обединеното кралство прогнозата за уикенда е междинни температурни стойности от към 27 градуса по Целзий, а в Лондон е допустимо да доближат до 31 градуса по Целзий.
На осем места в Португалия беше регистриран температурен връх в петък поради гореща вълна от Северна Африка, която връхлетя Пиренейския полуостров. Властите предвиждат още по-високи температури през уикенда. В Португалия термометърът закова на 45 градуса по Целзий, като се чака тук-там през днешния ден да доближи 47 градуса по Целзий. Големи елементи от страната са в "червено " за рисково метеорологично време.
Най-високата температура, записана в четвъртък, когато стартира горещата вълна, доближи 45,2 градуса по Целзий до град Абрантиш на 150 километра североизточно от столицата Лисабон.
Трима мъже в Испания починаха от топлинен удар. Мъж на междинна възраст в Барселона припадна на улицата и беше откаран в болница, където по-късно умря. Пътен служащ на към 40 година и 78-годишен пенсионер също починаха от топлинен удар.
Предупреждение за извънредно високи температури има в 41 от 50-те провинции в страната, където се чака температурата да се повиши до 44 градуса по Целзий. Най-високата температура в Испания е 46,9 градуса по Целзий в Кордоба, която е записана през юли 2017 година
Експерти напомнят, че най-високата температура на Стария континент е 48 градуса в Атина през 1977 година Според тях върхът може да бъде изменен през този уикенд.
Швеция записва най-горещото лято през месец юли от 250 година Макар че метеоролозите предвиждат по-хладно време и стихии в страната през днешния ден, Кебнекайсе евентуално повече няма да е най-високият връх (2123 метра) в Швеция поради размразяване вследствие на климатичните промени.
Необичайни жеги са регистрирани и на други места по света, в това число Москва, Калифорния и на Корейския полуостров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР