Регистрираната безработица у нас е 5.7% през юли, сочи статистиката

...
Регистрираната безработица у нас е 5.7% през юли, сочи статистиката
Коментари Харесай

Безработицата се сви с още процент на годишна база

Регистрираната безработица у нас е 5.7% през юли , сочи статистиката на Агенцията по заетостта. Отчита се минимално намаляване от 0.08 процентни пункта по отношение на юни 2018 година и от 1.0 процентни пункта на годишна база.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 185 834, като числеността им се свива с 1.5% по отношение на предходния месец и с 15.9% по отношение на година по-рано. Новорегистрираните лица през юли са 22 637, като от тях 1 699 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 36 720 лица чрез трудови тържища и осведомителни събития, срещи и презентации със завършващите обучение, проведени от кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски и трудови посредници и други

Освен към безработните, активността на бюрата по труда е ориентирана също към заети, учащи и пенсионери, като през юли 520 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.

Общо 17 211 лица са постъпили на работа през месеца, като 82.4% от тях са устроени в действителната стопанска система. В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните, през месеца в субсидирана претовареност са включени 3 036 лица: 433 – по стратегии, 133 – по ограничения и 2 470 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси”.

През месеца общо 1 178 безработни лица са включени в образования за придобиване на нова подготовка и основни компетентности. Професиите, в които се образоват курсистите са главно в направленията търговия на едро и дребно, приложна информатика, строителство и градинарство (паркове и градини), а основните компетентности са най-много цифрова, предприемачество, умения за учене.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 15 707, като 75.7% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (30.9%), търговията (14.0%), хотелиерството и ресторантьорството (8.2%), административните и спомагателните действия (7.9%), образованието (7.9%), строителството (6.7%) и интервенциите с недвижими парцели (4.2%) и други

Най-търсените групи специалности през месеца са били: служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; преподаватели; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни на тях; продавачи; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; оператори на стационарни машини и съоръжения; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; водачи на МПС и преносими съоръжения; монтажници и други.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР