Регистрацията на автомобили - подаване на документи, преминаване на първичния

...
Регистрацията на автомобили - подаване на документи, преминаване на първичния
Коментари Харесай

Министерство на транспорта готви огромна промяна, свързана с номерата на колите!

Регистрацията на коли - подаване на документи, прекосяване на първичния механически обзор и монтирането на регистрационните табели, да се трансферира от КАТ на частни компании. Това се разисква в работната група към Министерството на превоза, която изготвя предложенията в новия Закон за придвижване по пътищата, написа Economic.bg.

Всъщност, разискването е тези отговорности да бъдат трансферирани от Министерство на вътрешните работи към Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация “ (ДАИ), само че действително дейностите ще се правят в определени от Агенцията частни механически пунктове.

Идеята е регистрацията на автомобил да може да се прави на повече места в страната, вместо в сегашните единствено 28 районни поделения на КАТ, на които непрекъснато има големи опашки от чакащи за регистрация коли.

Има концепция да отпаднат буквите, обозначаващи съответната област, в която е регистриран автомобилът - да вземем за пример „ Сухопътни войски “, „ В “, „ ЕН “ и така нататък, а на тяхно място ще бъдат слагани случайни букви и числа.

Дамян Войновски, член на работната група, която изготвя проектозакона, показа пред Economic.bg, че конкурс за частни пунктове, които да извършват услугата няма да има, само че ще бъдат въведени „ тежки условия “, на които те да дават отговор. Освен това те ще правят идентификации и механически прегледи и на колите, които се внасят от чужбина. Документът ще се издава от ДАИ след получена информация от съответния механически пункт.

„ В момента хората са много мобилни и няма да бъде належащо непрестанно да сменят регистрационните си табели. Подава се заявление с непрекъснатия адрес, там ще се отразява в системата и ще се изпращат данните за налози “, изясни Войновски по отношение на тематиката с локалния налог.

Другото предложение, което ще бъде импортирано за разискване, е автомобилът да има единствено един ваучър, а цялата информация ще бъде качвана в интернет, с цел да може възможният нов притежател да има цялостната информация при пазаруване на автомобила.

Предложението за нов Закон за придвижване по пътищата, който да бъде разграничен на три обособени закона (един за придвижване по пътищата, един за водачите и един за транспортните средства), бе оповестен на уеб страницата на отрасловото министерство при започване на месец април, като дни по-късно бе проведено първото публично разискване на плана. Такива имаше и в няколко други града по-късно, а сега от работната група разискват предложенията от институциите.

От министерството разясниха, че упоритостта е проектозаконът да бъде оповестен за публично разискване при започване на август, като по-късно ще бъде импортиран в Парламента.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР