Регистър на сочените за руски шпиони в Европа през последните

...
Регистър на сочените за руски шпиони в Европа през последните
Коментари Харесай

Регистър събра сочените за руски шпиони в Европа

Регистър на посочените за съветски шпиони в Европа през последните 5 година беше оповестен в обществените мрежи. В него се цитират открити източници за случаи на арести с обвинявания за шпионаж в интерес на Руската федерация от 2018 година, съобщи. 

Според данните в регистъра най-вече хванати съветски шпиони за това време има в Полша. През предходната година там са арестувани за шпионаж седем души, измежду които публицист, служител и трима бизнесмени. През 2021 година пък е бил задържан Януш Ниедзвиецки, който управлява крайнодясна партия в Полша с ползи до тези в Кремъл.

България се подрежда втора в регистъра по брой обвинявания против хипотетични съветски сътрудници с общо 7 през последните 5 година Единственият политик измежду тях е шефът на НД " Русофили " Николай Малинов, който още не е чул присъда на първа инстанция, макар че беше притеглен към отговорност през 2019 година Според следствието Малинов е комуникирал с две организации, основани в Русия, от които получавал задания против възнаграждение в няколко посоки. Трябвало да се сътвори проруска партия, която да преориентира България на Изток, тв канал и уеб сайтове, които да обслужват тези цели, както и неправителствена организация и изчерпателен център. Съдебната фаза стартира чак през 2021 година, като делото един път беше върнато от Специализирания углавен съд поради неспазване на периоди. След закриването на спецправосъдието делото продължи в Софийския градски съд.

Другият случай от България е побългареният вид на " Петорката от Кеймбридж ". Става дума за огласеното от основния прокурор дело през март 2021 година против шестима души, които са привлечени към наказателна отговорност за шпионаж в интерес на Русия. Тогава държавното обвиняване популяризира видеокадри и аудиозаписи от срещи сред обвинените, а основният прокурор разгласи, че разкритата спекулация е без аналог от Втората международна война насам. Според обвиняването 74-годишен някогашен началник в българското военно разузнаване, изкарал преди 1989 година школа в съветското ГРУ, е образувал и управлявал 6-членна шпионска група. Затова и прокуратурата му дава кодовото име Резидент. В групата са още брачната половинка на Резидента, някогашен негов зависещ и сегашен началник на секретното деловодство на българския парламент, зам.-директор на бюджетната дирекция на Министерството на защитата, както и двама настоящи чиновници на работа " Военно разузнаване ".

Въпреки че членовете на хипотетичната шпионска група бяха предадени на съд, делото беше прекъснато през март м.г., откакто Софийският боен съд одобри, че прокуратурата е позволила процесуални нарушавания в досъдебното произвеждане, които са заплашили правото на отбрана на обвинените. Това след това беше потвъдено и от Военно-апелативния съд, който също приключи правосъдното произвеждане по " невижданата " шпионска спекулация. От близо една година всички подсъдими за шпионската спекулация са на независимост против парична гаранция от 2000 лева, а правосъдният развой не е почнал всъщност.

През 2022 година в Германия са хванати четирима души за шпионаж. Сред тях има боен и чиновник на разузнаването, както и съветски академик и предприемач, който е изпълнявал роля в софтуерния шпионаж. В Швеция задържаните през предходната година също са четирима, като всички са работили за съветското военно разузнаване ГРУ. Последна в листата е Норвегия, където през 2022 година е арестуван откривателят в Тромсьовския университет Михаил Микушен, който съгласно обвиняването е работил в ГРУ с подправена идентичност на жител на Бразилия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР