Регионът на Карабунар е с дълги традиции в българското винарство,

...
Регионът на Карабунар е с дълги традиции в българското винарство,
Коментари Харесай

Енологът Надя Дюлгерска за виното като пътуване в един чаровен свят


Регионът на Карабунар е с дълги обичаи в българското винарство, само че “Изба Карабунар ” се появява на българската винена карта относително скоро – през 2007 година Въпреки това амбициозният й екип съумява да утвърди компанията като един от приетите производители на качествени виновност и ракии в България. А двете нови розета, които са рожба на младата техноложка Надежда Дюлгерска – “Бългериън Херитидж Розе ” и “Контур ” – напълно неотдавна завоюваха златни медали на влиятелния интернационален конкурс “Селексион Мондиал де Вен ” в Монреал, Канада. Представяме ви момичето, което стои зад тях и което неслучайно е определено за енолог на годината за 2013 година

Ако би трябвало да улесните човек, който не ви познава, коя е Надежда Дюлгерска? Представете ни се в резюме.

Аз съм Надя, прави ми удоволствие!

С какво в работата си се гордеете най-вече?

Работата ми е, по този начин да се каже, креативна, по тази причина по-добре да кажа кое вино е моята уязвимост. Това е розето. През последните години розето е все по-предпочитано. И да направиш розе си е предизвикателство, тъй като виното би трябвало да носи парченце от теб, а и да провокира усмивка, когато е в чашите.

Кога е точният миг, в който да се обърнем към виното ?

Винаги е подобаващ миг да откриеш света на виното. Когато се докоснеш до него, разбираш какъв брой е необхватен и какъв брой доста можеш да научиш. Там постоянно има нещо ново, нещо друго, нещо единствено за теб.

Какво бихте посъветвали човек, който няма доста знания по тематиката – да го назовем “начинаещ ”?

Да се води само от личните си чувства. Когато пиеш вино, се пренасяш в различен свят, тъй че ти самият би трябвало да откриеш удоволствието от откритието му. Гроздето е неповторим плод, няма различен подобен. Ябълката си мирише единствено на ябълка, портокалът – единствено на портокал. А гроздовият сок, откакто ферментира и се трансформира във вино, предлага необикновено многообразие от ароматни асоциации. В него може да се доловят нотки от безчет доста разнообразни плодове и цветя. И колкото повече опознаваш виното, толкоз повече секрети ти разкрива то. Това е едно вълнуващо пътешестване в един обаятелен свят.

Кои са огромните легенди, свързани с виното през последните години?

Основният не е от последните години. Открай време, та и до наши дни доста от българите имат вяра, че домашното вино е по-добро, по-натурално и по-полезно от “винпромското ”. Че купешкото вино е цялостно с химия. Но изрично мога да заявя, че всичко това е доста надалеч от истината. Разбира се, могат да се намерят и изключения, само че като цяло качеството на домашните виновност е меко казано прекомерно подозрително. За наслада в последните години от ден на ден хора осъзнават обстоятелствата и престават да робуват на този мит.

Да направиш розе си е предизвикателство, тъй като виното би трябвало да носи парченце от теб, а и да провокира усмивка, когато е в чашите.

Друг мит, който се постанова в последните години, коства ми се, е, че с цел да пиеш хубаво вино, би трябвало да платиш доста пари. Тук нещата са толкоз субективни, че умерено можеш да се разочароваш от някое доста надценено вино или пък да се изненадаш прелестно от виновност на напълно налична цена сред 6 и 10 лв. бутилката. Просто хората не би трябвало да се опасяват да пробват и опитват с нови сортове, производители, произходи. Виното предлага такова многообразие на усети, стилове и чувства!

Повиши ли се качеството на създаваното у нас вино?

Смело и с огромна горделивост споделям “да ”. През миналите години се направиха доста вложения както във винарството, по този начин и в лозарството. Осъзна се фактът, че без положително грозде няма хубаво вино. И не на последно място, има доста отдадени хора  – приказвам за сътрудниците енолози които са посветили дните си на това да вършат вино. Доказателство за думите ми са многото наградени български виновност на влиятелни интернационалните състезания. Какво вино е уместно да консумираме през летния сезон?

Лятото е сезон, изпълнен с доста страсти. Предпочитанията са към свежите и плодови виновност. Дали ще е бяло, розе или, за какво не леко охладено, плодово алено вино – няма значение, значимо е то да добавя страстта.

Обичаме да пием розе. С какви ястия то се комбинира най-добре?

Това е едно от нещата, които вършат розето толкоз желано и неповторимо. То може да се съчетае с съвсем всички храни – от по-леки меса чак до десерти. Чудесно върви и без храна в композиция единствено на приятна компания или на уединен безоблачен залез на брега на морето. Просто разберете по какъв начин ви харесва...

Препоръчайте ни няколко хубави виновност, които би трябвало да опитаме.

Не ми се сърдете, само че не мога да препоръчам нещо съответно. Както споделих, разнообразието е голямо и човек постоянно има да опита нещо ново. Е, несъмнено, не забравяйте и нашите виновност!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР