Регионалният министър Петя Аврамова се оплете в разясненията си за

...
Регионалният министър Петя Аврамова се оплете в разясненията си за
Коментари Харесай

Министър Аврамова неволно призна, че тол системата закъснява

Регионалният министър Петя Аврамова се оплете в разясненията си за тол системата. Тя увери, че построяването върви по график и плануваният за 16 август пуск ще се реализира. Но в същото време призна, че тестването на тол системата към момента не е почнало. От 15 май ще стартират проби на обособените детайли на комплицираната мрежа за събиране на пътни такси съгласно изминатите километри, с нотка на оптимизъм заяви Аврамова. Но тестовият интервал би трябвало да продължи най-малко 6 месеца, т.е. до края на годината, което значи, че срокът 16 август няма по какъв начин да бъде спазен. Това дава мотив на автотранспортния отрасъл да прави черни прогнози, че хаосът с електронните винетки при започване на годината ще е детска игра спрямо проблемите, които ще пораждат при припрян старт на новия метод за събиране на пътни такси за тежките камиони и рейсове. 

Въпреки че твърди, че работата върви по график, Аврамова изясни, че „ доста сме закъснели с въвеждането на тол системата, а средствата, които ще се генерират от нея, са нужни за рехабилитация и създаване на нови пътища, както и на автомагистрали ". Тя разгласи, че министерството и АПИ са влезнали в разговор с браншовите организации и транспортните компании и скоро щяла да се появи карта на пътищата, за които тежките МПС-та  ще заплащат на километър.

Намеренията на държавното управление са тoл такси да се cъбиpaт зa вcички клacoвe пътища - даже за третокласните.  Това значи към 18 000 км, или към 80% от пътната мрежа. 

Още не е ясно по какъв начин министерството ще откликне на гневните критики срещу разновидността, който предложи за тол цената. И превозвачи, и самостоятелни анализатори разясниха, че таксите в плана са прекомерно високи и ще провокират верижна реакция от всеобщо повишаване на артикули и услуги. Засега от Министерство на регионалното развитие неразбираемо успокояват, че първоначално ще се таксуват единствено ремонтирани пътища, които са в положително положение. 

Междувременно превозвачи и работодатели не престават на настояват пускането на тол системата да се отсрочи до 2020 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР