Регионалният министър Андрей Цеков обещава да задвижи някои от инфраструктурните

...
Регионалният министър Андрей Цеков обещава да задвижи някои от инфраструктурните
Коментари Харесай

МРРБ планира четирилентов скоростен път между Пловдив и Рудозем

Регионалният министър Андрей Цеков дава обещание да задвижи някои от инфраструктурните планове в област Смолян, тъй че районът да не бъде неглижиран и пропуснат от страната. Така да вземем за пример отрасловото ведомство планува 7.2 млн. лева за планиране на нов скоростен път сред Пловдив до Рудозем, чието строителство обаче може да стартира едвам след 5 години.

Цеков организира работна среща с регионалния шеф Захари Сираков, кметовете и народни представители от района. В срещата взе участие и инж. Ясен Йорданов – ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “.
Скоростен път след 5 години
По думите на министъра планът е за четирилентов път с дължина от към 100 км, който да минава през Смолян и да осигуря бърза връзка с гръцката граница. Проектната скорост на придвижване ще е 90 км/ч.

Строителството на пътя обаче може да стартира не по-рано от 5 години, само че съгласно Цеков, в случай че проектирането стартира в този момент и се създадат първи стъпки, то планът ще е необратим.

Друг предпочитан план в региона е построяването на трета лента с обща дължина 13 км в обособени сектори по направлението Асеновград - Смолян. Очаква се до няколко месеца да има определен реализатор за планиране.

Министърът осведоми още, че ще се направи разбор и на опциите за построяването на южния скоростен път от Благоевград през Доспат - Смолян - Мадан - Кърджали - Хасково, който е залегнал в стратегическите цели на България преди години, само че действително по плана не е работено.
Неглижирана и забравена от страната област
Смолянска област наподобява като неглижирана и позабравена от страната, освен на хартия. Пътувайки в района, с просто око се вижда какви дефицити има в инфраструктурата, а те попречват естествения живот, вложенията, демографията “, разяснява министърът.

Той добави, че упоритостта на Министерство на регионалното развитие е да сложи необратимо начало на капиталови начинания, които да „ оказват помощ на региона да стане проспериращ граничен район, привличащ вложения, туристи, с цел да останат младежите тук и да се раждат повече деца. “ Според министър Цеков огромният проблем на област Смолян е неналичието на скоростни пътища, които да я свързват с вътрешността на страната за по-бърз и комфортен транспорт на хора и товари.

Приемам драговолно всички проблеми, тъй като не желая те да останат празни обещания, които да се повдигат единствено на парламентарен надзор. “
Ремонт на 100 км републикански пътища
В интервала 2024 – 2025 година е заложен е ремонтът на над 100 км републикански пътища, половината от които ще се рехабилитират главно. Сред най-важните е построяването на околовръстното шосе на гр. Чепеларе, което ще изведе тежкия и директен трафик от центъра на града. Въпросната 4-километрова права ще коства към 40 млн. лева, оповестява отрасловото ведомство, защото минава през комплицирано трасе. Тази година ще се разпореди социална поръчка за нейното планиране, а самите строителни действия ще започват следващата година.

Предвижда се рехабилитация и на основния път Средногорци - Рудозем с построяването на 150-метров тунел при така наречен „ червен завой “, с който ще се обезопаси придвижването. Паралелно с това ще стартират и дейностите по създаване на обходния път на Рудозем.

Тази година е плануван главен ремонт на 22 км от направлението Смолян - Полковник Серафимово - Рудозем. Планирани са и съществени поправки на пътищата Соколовци - Търън - Средногорци, Чокманово - Смилян - Горда Арда, Доспат - Борино - Тешел - кв. „ Настан “, Рожен – Национална астрономическа обсерватория, Пампорово - Стойките от км 4 до км 11, Средногорци - Мадан - Златоград и Лъки - Хайдушки Поляни - Рожен.

Изумен съм по какъв начин е допустимо да има сектори по републиканската пътна мрежа, които от 5-6 години да стоят с лимитирано придвижване поради свлачища или пропадания на платната. Това демонстрира по какъв начин по една или друга причина сходни местни проблеми са подценени от страната “, разяснява министър Цеков.

Свличания има по направленията Смолян - Стойките - Девин, Смолян - Мадан в региона на село Тикале и Борино - Тешел - Девин. Министърът е разпоредил спешно, по незабавност да бъдат предоставени възстановителни и укрепителни действия за проблематичните сектори, за които има подписан контракт и план.

По отношение на свлачището при село Тикале Цеков уточни, че за неговото подсилване има подписан инхаус контракт с „ Автомагистрали “ ЕАД. За ремонтните действия има направен план, належащо е да се направи обстоен организационен проект и парцеларен проект за отчуждаване на парцели, тъй като дейностите излизат отвън сервитута на пътното платно.

Цеков осведоми още, че в област Смолян ще бъдат вложени към 100 млн. лева по 69 плана на общините, подадени за финансиране от държавния бюджет. Той прикани кметовете да бъдат дейни и при планова подготвеност да подават заявките си. Тази седмица ще бъдат подписани контракти за 124 плана с общините.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР