Регионалният лидер на Каталуния Ким Тора е на ръба да

...
Регионалният лидер на Каталуния Ким Тора е на ръба да
Коментари Харесай

Отстраняват Ким Тора от поста му в Каталуния

Регионалният водач на Каталуния Ким Тора е на ръба да бъде отхвърлен от поста си, откакто испанската изборна комисия постанови, че той към този момент не може да взе участие като член на районния парламент, съобщи Politico.eu.

Припомняме, че през декември предходната година Върховният съд на Каталуния го лиши от правото да заема държавна служба 18 месеца .

Изборната комисия, формирана от осем съдии на Върховния съд, определени на инцидентен принцип и петима учени, назначени от политическите партии, взе спорното решение в петък и то влезе в действие незабавно той откакто бе публично известен.
 Съд лиши водача на Каталуния от право да заема държавна служба за 18 месеца
Съд лиши водача на Каталуния от право да заема държавна служба за 18 месеца

Трябва да заплати и санкция от към 30 хиляди евро

Този ход е обвързван с решението на Тора да не отстранява сепаратистките знаци от публичните здания по време на предизборна акция.

Според каталунския закон участието в районния парламент е причина за вдишване на ролята на президент на Каталуния. Тора обаче твърди, че законът не прецизира дали ръководителят би трябвало да остане като районен водач за продължителността на своя мандат.

В изказване на каталунското държавно управление след незабавно съвещание на кабинета му Тора упрекна изборната комисия в практикуване на пълномощия, които не й принадлежат. Той сподели, че ще апелира решението, което той дефинира като " властническо и изцяло погрешно ".

" За повторно се прави опит за премахване на каталунски президент от служба в Мадрид ", сподели Тора, настоявайки, че каталунският парламент е единствената институция с пълномощия да го освободи за президент на района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР