Регионалният исторически музей във Враца открива изложбен кът, посветен на

...
Регионалният исторически музей във Враца открива изложбен кът, посветен на
Коментари Харесай

Музеят във Враца реди изложбен кът, посветен на художника Борис Лазаров

Регионалният исторически музей във Враца открива изложбен ъгъл, отдаден на художника Борис Лазаров, прочут със своите пейзажи, портрети и натюрморти.
Той е роден на 5 март 1884 година в София. От дребен демонстрира интерес към рисуването и посещава частни уроци по изобразително изкуство. През 1903 година той отива в Париж, където се записва в Академията за изящни изкуства и става възпитаник на известния френски художник Жан-Пол Лоран. През 1912 година той се завръща в България и става един от създателите на Съюза на българските художници, дружно с Атанас Михов, Димитър Вичев, Христо Казанджиев, Ангел Спасов, Кирил Шиваров, Димитър Крачков. През 1926 година той получава златен орден на Международната галерия в Париж за картината си „ Зимен пейзаж “. В интервала 1931 – 1936 година живее и твори в град Враца, дружно с известния врачански художник Крум Панов.
И трите картини, които има художествена изложба " Иван Фунев " към РИМ.-Враца, са изплатени през 1974 година от Руска Христова Панова, жена на Крум Панов.
Борис Лазаров умира на 14 юли 1956 година в София.
Изложбеният ъгъл в негова памет ще бъде спретнат на 15 февруари във фоайето на музея. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР