Регионалната заключителната конференция по образователния проект “Променяме се с климата

...
Регионалната заключителната конференция по образователния проект “Променяме се с климата
Коментари Харесай

Промяна на климата: Въздейства върху икономиката, човешкото здраве и околната среда

Регионалната заключителната конференция по просветителния план “Променяме се с климата ” се организира през днешния ден в бургаското СУ „ Константин Петканов “. Тя е обвързвана с въздействията на климатичните промени върху икономическите браншове, човешкото здраве, градската и околната среда .

Директорката на учебното заведение Даринка Иванова сподели специфична пред Искра.бг :

„ В програмата участваме по поканата на госпожа Банчева. Ние сме свързани с концепцията за запазване на околната среда и енергийната успеваемост. Прикрепяме се към концепцията, че в случай че желаеме нещата да се случат, би трябвало да е от младежите. Втора година работим по този план. Децата получиха по-пълна информация какво се случва с световното стопляне и с енергийните запаси. Те събират разделно и почистват след себе си. Участваха в плана възпитаници от разнообразни възрасти, които направиха всичко с готовност и интензивност. “

„ Програмата е финансирана от финансовия механизъм по Европейското икономическо пространство и от българска страна посредством Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Основната задача на програмата е да даде благоприятни условия и по-голямата част от общността да научи за ограниченията, които са свързани с климатичните промени и с резултатите им върху разнообразни аспекти на нашия живот “ , уточни пред Искра.бг ръководителят на плана Мариана Банчева . Тя обясни:

В плана вземат участие седим учебни заведения от цялата страна и три неправителствени организации. 25 просветителни институции се включиха в този плановите действия. 32 са самодейностите, като планови акции, които са осъществени със съдействието на тези седем учебни заведения. 3011 са участниците в учебните планове и акции. В рамките на плана се случиха няколко събития на локално равнище, където се срещнахме с локалната общественост и разяснихме кои са тематиките, които ги вълнуват, видяхме настройката и желанието им за работа в тази посока. Почти всички учебни заведения са осъществили планове в енергийната успеваемост, битката с озелесяването и без въглеродния превоз посредством потреблението на велосипед. “

Мариана Банчева уточни, че е основан специфичен портал – KLIMADAPT , който съдържа над 400 страници информации, обвързвана с измененията на климата . Той включва необятен набор от осведомителни и просветителни материали за възпитаници и учители, свързани с измененията в климата и вероятните ограничения за справяне с тях. Можете да чуете детайлности от изявлението във видеото:

Събитието имаше за цел да запознае обществеността с извършените общо 31 начинания , свързани с адаптиране към климатичните промени, проведени от 25 просветителни институции, в които участваха деца, възпитаници, учители, родители, специалисти . Темите на плановете и акциите обгръщат всички сфери, свързани с климатичните промени – околна среда, стопанска система, градската среда, държанието на хората .

Програмата на срещата беше забавна и разнообразна. Присъстващите имаха опцията да се срещнат с дейностите на учениците от СУ „ Константин Петканов “ и извършените просветителни акции . Монтираната стоянка за колела сподели по какъв начин се подтиква екологичният метод на напредване . Учениците са основали планове за засаждане на дървета и шубраци в учебния двор , плакати за разделно събиране и доста други.

На полемиката участваха представители на локалната власт, бизнеси, просветителни институции, цивилен организации, жители и общественици. Домакин на срещата беше СУ „ Константин Петканов “, в партньорство със съдружие „ Институт за прогресивно обучение “ и екологично съдружие „ За Земята “ .

Организаторите и представители на плана се сплотиха към това, че всеки един човек може да способства за оправянето с климатичните промени .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР