Регионалната избирателна комисия отне победата на прокюрдски кандидат, който се

...
Регионалната избирателна комисия отне победата на прокюрдски кандидат, който се
Коментари Харесай

Турската избирателна комисия анулира победата на прокюрдски кандидат

Регионалната изборна комисия лиши успеха на прокюрдски претендент, който се класира преди всичко в конкуренцията за кметския пост в източен турски град, оповестиха от неговата партия, съобщи Агенция Франс Прес.

Този ход остави пътя свободен за претендента от ръководещата партия " Справедливост и развиване " (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган да заеме поста в град Ван с едвам 27% от гласовете, се споделя още в изказването на Партията за единение и народна власт (ДЕМ), предава БГНЕС.

По време на общонационалните общински избори в неделя Абдуллах Зейдан от ДЕМ събра над 55% от гласовете във Ван, който се намира на езерото Ван на към 80 км от източната граница на Турция с Иран.



От ДЕМ оповестиха, че единствено два дни преди вота Министерството на правораздаването е отменило правосъдно решение, с което е възобновено правото на Зейдан да се кандидатира на изборите.

През 2015 година той беше определен за народен представител от листата на ХДП (сега ДЕМ), а през 2016 година беше задържан дружно с дузина други депутати, откакто подлага на критика въздушните бомбардировки на турската войска против кюрдски бойци в югоизточната част на страната.

" Отхвърляме решението, взето от провинциалната изборна комисия във Ван, да даде мандат на претендента на ПСР, макар че нашата партия завоюва с огромна разлика ", се споделя в изказване на ДЕМ.

Зейдан към момента може да апелира решението, което провокира митинги в провинция Ван, в която живеят към 1,1 млн. души.

Телевизионни фрагменти демонстрираха стотици протестиращи, събрали се пред централата на ДЕМ във Ван в символ на взаимност.

" Абдула Зейдан е нашата чест ", скандираха те: " Назначените от държавното управление попечители не могат да ни възпрат. "

Полицията употребява сълзотворен газ и водно оръдие, с цел да разпръсне митинга.

ДЕМ прикани държавното управление на Ердоган, което получи тежък общонационален удар на изборите, да " почете волята на народа " във Ван.



Озгур Озел, водач на опозиционната партия РНП, чиито претенденти завоюваха Истанбул и Анкара, както и вътрешните анадолски градове на вота в неделя, поддържа ДЕМ, като назова анулацията на успеха на Зейдан " срам ".

ДЕМ - упреквана от управляващите във връзки със неразрешени кюрдски бойци - в неделя обхвана огромни градове в югоизточната част на страната с кюрдско болшинство, в това число най-големия град в района Диарбекир.

След изборите през 2019 година 52 кмета, определени в югоизточната част на страната с листата на ХДП (сега ДЕМ), бяха лишени от служба и сменени с назначени от страната админи поради хипотетични връзки с кюрдски бойци.

Това се случи след опита за прелом през 2016 година против държавното управление на Ердоган, който провокира всеобщи репресии против съперници от всевъзможен темперамент - макар че главната цел беше придвижването, ръководено от живеещия в заточение в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР