Регионална кардиологична среща на тема Превенция на внезапната сърдечна смърт“

...
Регионална кардиологична среща на тема Превенция на внезапната сърдечна смърт“
Коментари Харесай

Високотехнологично обучение на кардиолози се проведе в МУ-Пловдив

Регионална кардиологична среща на тематика „ Превенция на неочакваната сърдечна гибел “ се организира в Медицинския Симулационен Тренировъчен Център на МУ-Пловдив. Кардиолози от града и региона се срещнаха със актуалните благоприятни условия за попречване на неочаквана сърдечна гибел посредством имплантиране на кардиовертер дефибрилатор.
Около 25% от всички смъртни случаи от сърдечно-съдови болести са вследствие на неочаквана сърдечна гибел. Тя може да покоси, както човек със сърдечносъдово заболяване, по този начин и хора без  индикации за сърдечен проблем. В 50% от случаите неочакваната сърдечна гибел е първа демонстрация на сърдечното заболяване и може да се изяви при видимо здрави хора. Мъжете са по-застрашениот неочаквана сърдечна гибел. Тя настава при 6,68 на 100 000 души годишно, до момента в който при дамите честотата е 1,40 на 100 000.
Зам.-ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. доктор Благой Маринов, който е и шеф на Медицинския Симулационен Тренировъчен Център посочи, че Симулационният център е оборудван с необятна гама от апарати, разпростряли се от таск-тренажори за преодоляване на ежедневни процедури и операции, до необикновено реалистични кибернетични манекени, употребявани за трениране на клиничното мислене и разрастващи качествата за взимане на решения. Той разясни още, че на основата на отличната си материална и кариерна осигуреност, МСТЦ на МУ-Пловдив се утвърди освен като национална, а и като интернационална база за продължаващо здравно обучение.
Лектор на образованието беше доктор Красимир Джинсов, началник на бранш по Електрофизиология и Кардиостимулация към отделението по Инвазивна Кардиология в УМБАЛ “Свети Георги ” – Пловдив и ръководител на Съсловно съдружие по кардиостимулация и електрофизиология в България.
„ По време на образованието запознахме сътрудниците с аргументите за появяването на неочакваната сърдечна гибел и реакцията на експерта при пациенти, застрашени от нея. Показахме им образно по какъв начин се имлантира кардиовертер дефибрилатор и всеки от присъстващите имаше опция да упражни наученото и самичък да го направи върху високотехнологичен симулатор. Поставянето на този тип устройство е един от най-хубавите способи за попречване на Висш съдебен съвет – съдбовно събитие, което настава до 1 час от началото на симптоматиката “, изясни доктор Джинсов.
„ Причините за неочакваната сърдечна гибел са доста. В 80% от случаите се дължи на коронарна болест на сърцето. В 10 – 15% от случаите Висш съдебен съвет се дължи на кардиомиопатии. При всички тези болести има риск от животозастрашаваща аритмия. Преживяемостта след Висш съдебен съвет отвън болница е едвам 5-10% и то в развитите страни. Около 70% от случаите на неочаквана сърдечна гибел стават в дома на пациента. Там преживяемостта е към 3-6%, ето за какво ние, кардиолозите би трябвало да се научим да разпознаваме пациентите, застрашени от неочакваната сърдечна гибел и да вземем ограничения това да не се случи. Най-добрата предварителна защита за хора с висок риск е имплантирането на  кардиовертер дефибрилатор, който безусловно може да рестартира сърцето на човек, в случай че настъпи случай “, изясни лекар Джинсов.
Кардиовертер дефибрилаторът е особено устройство, което се слага в тялото на пациента, и при пораждане на животозастрашаващи аритмии изпраща електрически импулси към сърцето, които прекъсват аритмията и по този начин му избавя живота.
Имплантируемият кардиовертер дефибрилатор може да остане в човешкото тяло до 10 години като през това време работи със специфична батерия. След този интервал устройството може да се размени с ново.
От  пациентите, които към този момент са диагностицирани със сърдечен проблем, с максимален риск са тези с ниска секта на изтласкване, коронарна болест на сърцето и претърпян миокарден инфаркт. При тях кардиовертер дефибрилаторът може да понижи риска от гибел с повече от 50% по отношение на медикаментозната терапия.
„ През последните години в България се слагат към 200-300 такива устройства на година, което прави към 30-40 дефибрилатора на 1 000 000 население. За съпоставяне в Европа сe вграждат повече от 150 на милион население, а в Германия над 300 на милион. Ние изоставаме в имплантирането на устройства, които предотвратяват неочакваната сърдечна гибел при високорискови пациенти и се надявам в бъдеще тази статистика да се промени “, показа лекар Джинсов.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР