Регионална библиотека Христо Ботев“ – Враца е горд носител на

...
Регионална библиотека Христо Ботев“ – Враца е горд носител на
Коментари Харесай

Националната награда за регионална библиотека във Враца

Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Враца е горделив притежател на Националната премия „ Христо Г. Данов “ в категория „ Библиотеки и библиотечно дело “ за уеб страницата „ Карта на времето – цифров списък на област Враца “ , построен по план www.kartanavremeto-vratsa.org. Престижната премия се присъжда годишно за принос в националната книжовна просвета. Насочена е към всички създатели, свързани със основаването и популяризирането на книгата – създатели, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители.
Най-голямото отличие в региона на културата бе връчено на шефа на Република България – Враца Силвия Врачовска на публична гала в къща музей „ Христо Г. Данов ” в Пловдив, в границите на самодейността „ Пловдив чете ”.
„ За нас е същинска чест да получим тази премия. Тя е огромното самопризнание за работата на целия екип и следващо доказателство, че планът „ Карта на времето ” е скъп и несравним. Да притежаваме това отличие е огромна отговорност, само че и тласък да продължим да утвърждаваме библиотеката като място, в което традицията среща модерното мислене “, сподели шефът на библиотеката Силвия Врачовска.
Наградата съставлява дребна пластика, диплом и парична сума.
Проект „ Карта на времето – Създаване на цифров списък на район Враца – ХХ век – история, просвета, обичай и обичаи, забележителности ” показва достоверна „ картина ” (чрез текст, тон, фотография) на живота на всяко от обитаемоте места на район Враца. Ценни записи, документи, фотография) на живота на всяко от обитаемоте места на район Враца. Ценни записи, документи и фотографии излизат от забвението, с цел да бъдат опазени и показани – показани по най-хубавия публичен метод, с цел да разкрият пред съвременника „ житието ” на един от най-колоритните и забавни райони на България.
Обхванати са 123 обитаеми места от 10-те общини на региона. Основният резултат е систематизирането и даването на информацията и ресурсите посредством построяването уебсайт на плана: www.kartanavremeto-vratsa.org. В него простичките покъртителни човешки послания звучат и наподобяват друго. В края на 2018 година оповестените истории са 1 000, 800 са ретро фотосите от разнообразни интервали на ХХ в., 1 200 са качените фотоси, направени по време на теренните обиколки, 500 – пълнотекстови документи – публикации, краеведски и фолклорни текстове, 800 файла аудиозаписи и 50 видеоматериали, със свободен достъп до всички посредством уеб страницата. Част от текстовете, както и цялата информация за плана, са налични и на британски език. Сайтът е създаден от Емилиян Кадийски и Светослав Василев, част от партньорска организация, а концепцията е дело на експерта в региона на краезнанието Калина Тодорова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР