Регионален исторически музей – Ямбол получи почти 44 хиляди лева

...
Регионален исторически музей – Ямбол получи почти 44 хиляди лева
Коментари Харесай

Започват разкопки в античния град Кабиле край Ямбол

Регионален исторически музей – Ямбол получи съвсем 44 хиляди лв. държавно финансиране за археологически изследвания през 2020 година в бранш XII на АР „ Тракийски и древен град Кабиле “ и средновековната цитадела „ Малкото кале “ при с. Воден, община Болярово. Средствата за двата обекта са утвърдени от Министерството на културата и ще стигнат за изследвания в продължение на две седмици.

Археолози от Регионалния исторически музей в Ямбол ще стартират при започване на септември разкопки в Националния археологически резерват "Тракийски и древен град Кабиле " и в средновековната цитадела "Малкото кале ". В "Тракийски и древен град Кабиле " напъните на археолозите за трета година ще бъдат ориентирани към разкриването на римския боен лагер /принципия/, чийто повърхност надвишава 1000 кв. метра. Ще продължат разкопките и около северната стена на крепостта "Малкото кале " до село Воден. През юли на обекта работиха студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и осведомителни технологии.

Открити са монети от времето на византийския император Константин IX, управлявал от 1042 до 1055 година, което потвърждава, че крепостта е построена в средата на XI век. Сред находките са пет оловни печата - удостоверение за високия сан на локалния феодал, който със фамилията си е обитавал крепостта. Доказателства за живота в нея са и разкритите жилищни пространства и фрагменти от керамични съдове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР