Реформите се бавятВъпреки благоприятната икономическа обстановка, през 2018 г. българската

...
Реформите се бавятВъпреки благоприятната икономическа обстановка, през 2018 г. българската
Коментари Харесай

Бизнесът иска подкрепа за повече инвестиции

Реформите се бавят


Въпреки удобната икономическа конюнктура, през 2018 година българската стопанска система няма да може да надвиши бариерата от 4% стопански растеж, който никога не е задоволителен и догонващ за разрастваща се стопанска система. За това предизвестяват от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват БСК, БТПП, КРИБ и АИКБ, в писмо до президента Румен Радев.

В него бизнесът упорства под патронажа на президента да се организира полемика за нужните промени у нас, които се бавят.

За да има догонващо развиване, България би трябвало да реализира темпове на стопански напредък, доста по-високи от тези в другите страни членки, поради обстоятелството, че не разполага със обилни естествени благосъстояния, пишат още работодателите.

И дават за образец, че към полугодието България е едвам на 12 място в Европейски Съюз по растеж на Брутният вътрешен продукт, нареждайки се след съвсем всички нови страни членки от Централна и Източна Европа. Ръстът на вложенията в дялов капитал е негативно число, а разноските за придобиване на ДМА бележат спад. “В същото време българските вложения в чужбина порастват. Нови съществени вложители не бързат да влагат средства в България. Това се дължи на задържащите фактори на вътрешната среда, произлизащи от прекомерно бавното и пасивно осъществяване на редица политики и промени в областта на пазара на труда, образованието, администрацията и електронното ръководство, пенсионната система, трудово-медицинската експертиза и опазването на здравето, правосъдната система и сигурността, енергетиката ”, настояват от АОБР.

В друго писмо бизнесът упорства за промени в Кодекса на труда, като времето на родителския отпуск, за развъждане на дете до 8-годишна възраст, през който не е полаган труд, да не се взема в поради при пресмятане на полагаемия се заплатен годишен отпуск и погашение на компенсации при преустановяване на трудовия контракт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР