Реформата е с хоризонт 2030 г.Проектът на Национална стратегия за

...
Реформата е с хоризонт 2030 г.Проектът на Национална стратегия за
Коментари Харесай

Започва обществено обсъждане на Стратегията за цифровизация на строителния сектор

Реформата е с небосвод 2030 година

Проектът на Национална тактика за цифрова промяна на строителния бранш и Пътната карта за осъществяването ѝ са оповестени за публично разискване. Тя е с небосвод на осъществяване до 2030 година и показва целите за стратегическо развиване на бранша.

Проектът е създаден от Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), с присъединяване на всички заинтригувани страни в строителния бранш, по отношение на осъществяване на „ Цифрова промяна на българския строителен бранш “ от Плана за възобновяване и резистентност на Република България.

Със Стратегията се планува да бъдат обезпечени нормативни условия и ИТ инфраструктура за цифрова промяна на строителния бранш – формати за електронно предаване на строителна документи и инфраструктура за ръководството ѝ, в това число запазване на документите и систематизирането ѝ в регистри, интеграция на осведомителни системи. Предвижда се също основаване на условия за електронно ръководство на процедурите по завяване, служебно препращане за вътрешноведомствено и  междуведомствено координиране, одобрение и връчване на крайния административен акт, обвързван с планове на устройствени проекти и капиталови планове. Ще бъдат основани бази данни за устройствено обмисляне на територията, капиталово планиране и разрешаване на строителството, кадастър и свлачищни, абразионни и ерозионни процеси на територията на България, а публикуването им и даването им на трети страни ще става по електронен път. Ще се сътвори опция за повишение на квалификацията на обществения и частния бранш за работа със строително-информационно моделиране (СИМ) равнище 2. Целта е и участниците в строителния развой от обществения и частния бранш последователно да преминат в дигитален режим на работа СИМ равнище 2, да се основат условия за даване на качествено обучение за използване на СИМ в професионалните гимназии за приблизително техническо обучение и висшите учебни заведения в региона на строителството, както и за развиване на нововъведения в строителния бранш.

Осъществяването на цифровата промяна на строителния бранш ще докара до повишение на качеството и успеваемостта на процесите по планиране, одобрение и осъществяване на градежите, до основаване на благоприятни условия за тяхната по-добра поддръжка, удължение на живота им и по-добро ръководство на енергийния запас. Администрацията ще дава сложни и синхронизирани електронни услуги посредством обезпечаване на оперативна съгласуемост и автоматизиран продан на данни и електронни документи.

Реформата е от основно значение за реализиране уговорките на България във връзка с Европейска зелена договорка и ще даде опция за реализиране на по-високо качество и по-бързи темпове на строителството, енергийна успеваемост, предпазена околна среда, налични жилища, които ще обезпечат по-високо качество на  живот. Тя ще увеличи конкурентоспособността на българския строителен бранш, ще притегли задгранични вложения и ще обезпечи достъп на дребните и междинни предприятия в бранша до публичните поръчки на страните членки, ще усъвършенства бизнес средата.

Проектът на Националната тактика за цифрова промяна на строителния бранш и Пътната карта за осъществяването ѝ са оповестени за 30-дневно разискване в , както и в секция „ За публично разискване “ на . 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР