Референдумът в Република Македония за преименуването на страната на Република

...
Референдумът в Република Македония за преименуването на страната на Република
Коментари Харесай

Македония ще решава за името си на референдум в края на септември


Референдумът в Република Македония за преименуването на страната на Република Северна Македония евентуално ще се състои в края на септември, заяви министър председателят Зоран Заев, представен от Франс прес.

В изявление за гръцката държавна телевизия ЕРТ той допусна, че допитването ще бъде създадено сред 23 септември и 7 октомври.

" Надявам се, че резултатът ще бъде позитивен " и че " 15 януари 2019 година процедурата за одобрение на съглашението ще бъде завършена ", акцентира македонският министър председател, който дружно с гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас е проектант на контракта, целящ да постави завършек на остарял спор сред двете прилежащи страни.

Резултатът от референдума обаче е нерешителен, защото се чака националистическата съпротива в Македония, която е враждебна към какъвто и да било компромис с Гърция, да призове да се гласоподава с " не ", отбелязва Франс прес.

Вчера македонският парламент ратифицира за повторно съглашението, подписано в средата на предишния месец. На 26 юни президентът Георге Иванов отхвърли да подпише утвърждавания контракт. По конституция той не може да наложи за повторно несъгласие на съглашението.

С това обаче процесът на утвърждението напълно няма да е завършил. При позитивен резултат на референдума, смяната на името на Република Македония ще би трябвало да бъде закрепена с конституционна корекция, за която към този момент ще е належащо болшинство от две трети, с каквото министър председателят не разполага.

И при двете утвърждавания, съглашението бе одобрено с 69 гласа " за " от 120-членния македонски парламент.

Република Македония се надява договорът да ѝ обезпечи бързо започване на договаряния за присъединение към Европейския съюз и покана за участие в НАТО, отбелязва Франс прес.

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас в това време предизвести македонското държавно управление, че в случай че не успее да прокара конституционната корекция за смяна на името на страната, то тогава пътят към Европейски Съюз и Алианса ще бъде блокиран.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР