Редовно обгазяване със серен диоксид в Димитровград след възобновяването на

...
Редовно обгазяване със серен диоксид в Димитровград след възобновяването на
Коментари Харесай

62 превишения на нормите за серен диоксид в Димитровград след пускането на ТЕЦ Марица 3

Редовно обгазяване със серен диоксид в Димитровград след възобновяването на работата на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " през 2021 година регистрират от " Грийнпийс " - България. За две години и половина са регистрирани 62 превишения на нормите за този замърсител, а централата, свързвана с Христо Ковачки, е работила в 59 от случаите, допълват от екологичната организация.

Според " Грийнпийс " Димитровград страда от постоянно обгазяване със серен диоксид от май 2021 година, като интервалът съответствува с възобновяването на работата на централа " Марица 3 ", която създава ток от въглища. Еколозите изясняват, че при процеса се генерира серен диоксид, наред с други замърсители като азотни оксиди и прахуляк. Те показват, че за две години и половина са регистрирани 62 превишения на нормите за серен диоксид от формалната измервателна станция за качество на въздуха в града - " Димитровград - АИС Раковски ", управлявана от Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) и измерваща замърсителите фини прахови частици, озон, азотен диоксид, серен диоксид.

Показва инспекция на " Грийнпийс " - България демонстрира, че в 59 от случаите Топлоелектрическа централа " Марица 3 " е била в употреба. Това е открито от еколозите посредством съпоставяне на данните за дните и часовете на записаните превишения с данните на Европейската мрежа на операторите на електропреносни мрежи ENTSO-E за интервалите на работа и натовареността на огромните съоръжения за произвеждане на ток в Европа. Те изясняват, че замърсяването със серен диоксид се мери и за него са регламентирани пределно възможни стойности, тъй като има съществени доказателства за токсичното му влияние върху здравето. водещо в това число до респираторни положения като хронична обструктивна белодробна болест, бронхит и болести като инсулт, сърдечносъдови болести и (чрез фините прахови частици) рак на белия дроб. От организацията означават още, че при реакция на серния диоксид с водни молекули в атмосферата се образува сярна киселина - главният съставен елемент на киселинните дъждове, които са нездравословни за растенията и животните.

От " Грийнпийс " акцентират, че връзката сред замърсяването на въздуха в Димитровград и работата на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", свързвана с предприемача Христо Ковачки, е неведнъж посочвана и от Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково, която напролет на 2022 година затвори Топлоелектрическа централа " Марица 3 " поради редица открити нарушавания. Централата апелира затварянето си и има позволение от съда да работи до приключването на делото. Очаква се на 21 ноември 2023 година съдът да преглежда техническа експертиза за положението на инсталацията.

" В община Димитровград живеят и работят 45 000 души, заложници на регулярно замърсяване на въздуха. Тяхното право да дишат чист въздух зависи от това дали ще издържи в съда мярката на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково за насилственото затваряне на серийния извършител " акцентират еколозите.

Според тях хроничните проблеми със замърсяването на въздуха стартират с стартирането в употреба на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", която до май 2021 година е част от студения запас на страната.

От " Грийнпийс " - България показват, че до края на 2021 година от измервателната станция за качеството на въздуха в Димитровград е записала 30 превишения на средночасовата пределно позволена норма за централизация на серен диоксид от 350 µg/m3 и е надвишен общият брой възможни превишения за една календарна година, които могат да са до 24. Само в един от тези случаи Топлоелектрическа централа " Марица 3 " не е работила.

През същата година са регистрирани две превишения на средноденонощната норма от 125 µg/m3 - на 28 април 2021 година и на 29 юли 2021 година На първата дата ТЕЦ-ът не е работил и съгласно Регионална инспекция за опазване на околната среда евентуално замърсяването е пристигнало от енергийния комплекс " Марица Изток " при посока напразно от изток-североизток. При втория случай обаче " Марица 3 " е работила и с изключение на превишението на средноденонощната норма е записано и двойно превишение на алармения предел за серен диоксид.

От организацията означават, че Югоизточният район в България, в който се намира и Димитровград, е последният в Европейския съюз, който се следи прекалено замърсяване със серен диоксид. Еколозите изясняват, че повода е в концентрацията на въглищни централи в комплекса " Марица изток " и в ниското качество на въглищата от " Мини Марица-изток ". " Фактът, че замърсителите са няколко, не може да бъде индулгенция за нито един от тях ", безапелационни са те. От " Грийнпийс " показват, че точно за нарушаване на средноденонощната норма Съдът на Европейския съюз постановява решение против България по дело от 2019 година

От организацията акцентират също, че за двете години, през които Топлоелектрическа централа " Марица 3 " не е работила, допустимият брой превишения на нормите за календарна година не е бил надхвърлен. През 2019 година автоматизираната измервателна станция в Димитровград регистрира единствено 4 превишения на средночасовата норма от 350 µg/m3 и нито едно превишение на междинната денонощна норма от 125 µg/m3. В рамките на 2020 година не са регистрирани никакви превишения на нормите.

Замърсяването траяло и през 2022 година Точно след разпалване на инсталацията на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", на 7 април предходната година били регистрирани три поредни часа с превишения на алармения предел за замърсяване със серен диоксид от 500 µg/m3. Регионална инспекция за опазване на околната среда стопира наложително централата поради нарушаванията на нормите за качеството на въздуха, откакто открива поредност от нарушавания на закона и на разрешителното ѝ за работа. Топлоелектрическа централа " Марица 3 " обаче възобновява активността си, с помощта на правосъдното решение, които й разрешава да работи, до момента в който тече делото по обжалването на мярката.

На 10 септември 2022 година единствено за 12 часа в Димитровград били регистрирани пет превишения на средночасовата норма за серен диоксид, което довело и до надвишаване на междинната денонощна норма. Три от стойностите надвишили и алармения предел от 500 µg/m3, измерен в три поредни часа, с най-висока стойност от 2002.42 µg/m3. Била премислена евакуация на града, само че не се стигнало до такава мярка, а екоинспекцията в Хасково още веднъж поискала краткотрайно прекъсване на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ". В Димитровград били регистрирани и най-скорошните превишения на алармения предел за серен диоксид от 500 µg/m3 - още веднъж през 2021 година и 2022 година, съгласно информация на " Грийнпийс " в Националната система за надзор на качеството на атмосферния въздух в действително време на Изпълнителна агенция по околна среда.

От екологичната организация означават, че съгласно тогавашните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилов активността на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " слага под риск цялата енергетика на страната и изясняват, че въглищните централи в България работят с помощта на дерогация от страна на Европейска комисия, която разрешава 3 средноденонощни превишения на нормите за серен диоксид и 24 средночасови. Еколозите допълват, че с записаното замърсяване от Топлоелектрическа централа " Марица 3 " към този момент са достигнати разрешените 3 средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови. За да се избегнат нови нарушавания, Топлоелектрическа централа " Марица 3 " стопира работа до края на 2022 година

От " Грийнпийс " виждат в данните показват ясна връзка сред увеличеното замърсяване след май 2021 година и през цялата 2022 година и индустриалната активност на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ". Според организацията такова доста замърсяване не е било достигано единствено с транспорт от Маришкия басейн преди Топлоелектрическа централа " Марица 3 " да проработи още веднъж.

Еколозите акцентират, че през 2023 година казусът с обгазяването със серен диоксид остава, като превишенията на средночасовата норма доникъде на ноември са девет, а Топлоелектрическа централа " Марица 3 " работи при осем от тези случаи. Това, че цифрата е доста по-малка от предходните години пък се дължало най-вече на обстоятелството, че в централата съвсем не е работила от април до септември тази година. През актуалната година ставал все по-съществен казусът на централата с така наречен неорганизирани излъчвания - непречистени отпадъчни газове от горенето на въглища, които излизат от компрометирани сектори на постройките, вместо от комините оборудвани с пречистващи уреди. От " Грийнпийс " - България прецизират, че неорганизираното изпускане на непречистени газове опонира на закона и на Комплексното позволение за работа на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ". Както е посочено в Условие 9.1.1. и Условие 9.2 в документа, операторът има право да изпуска излъчвания от съответни точкови източници (комини), което значи, че няма право да изпуска неорганизирани излъчвания, прецизират еколозите.

" Невъзможността на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " да съблюдава това изискване е забележима с просто око поради изчезналите обшивки по постройката на котелното помещение и други повреди, които са неведнъж описвани и от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково ", акцентират те.

За последните две години и половина - от май 2021 година до ноември 2023 година средночасовите правила за серен диоксид са били превишени 62 пъти. Едва в 3 от тези случаи Топлоелектрическа централа " Марица 3 " не е работила и е допустимо да става въпрос единствено за транспорт на въздушно замърсяване от комплекса " Марица-изток ", декларират още от " Грийнпийс ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР