Реджеп Тайип Ердоган заминава днес за сърцето на бедстващата от

...
Реджеп Тайип Ердоган заминава днес за сърцето на бедстващата от
Коментари Харесай

Ердоган се впуска в най-тежкия си изборен тест

Реджеп Тайип Ердоган отпътува през днешния ден за сърцето на бедстващата от земетресение зона в Турция, с цел да даде формален старт на предизборната си акция - най-тежката за две десетилетия от ръководството си.

Едно от социологическите изследвания, оповестено в първия формален ден на акцията, демонстрира, че 69-годишният Ердоган изостава от своя всемирски противник с близо 10 процентни пункта за президентския и парламентарния избор на 14 май.

Разликата наподобява се е нараснала заради кипящия яд против реакцията на държавното управление на мощното земетресение през февруари, което лиши живота на повече от 50 000 души и докара до разселването на милиони.

Но водачът на светската съпротива Кемал Кълъчдароглу - 74-годишен някогашен държавен чиновник, който в никакъв случай не е печелил национална конкуренция - се сблъсква със лични проблеми от непредвиден източник.

Кълъчдароглу е сглобил алианс от шест партии, който сплотява политици с радикално разнообразни възгледи и обща цел - победа над Ердоган.

Опозицията счита, че това е най-хубавият ѝ късмет да победи Ердоган и да постави завършек на контрола на неговата ислямска партия върху от ден на ден аспекти на мощно поляризирания публичен живот в страната.

Най-тежката икономическа рецесия в Турция по времето на Ердоган също би трябвало да укрепи позициите на противника му.

Но навлизането в последния миг на водача на опозицията Мухарем Индже заплашва да наруши проектите на Кълъчдароглу.

Индже насочи предизвикателство към Ердоган на последните избори и тази седмица отхвърли предлагането на Кълъчдароглу да се откаже от конкуренцията.

Да излекуваш раните

Проучванията демонстрират, че поддръжката за Индже е дребна, само че нараства. Опозицията се притеснява, че 58-годишният Индже ще разцепи гласовете против Ердоган.

Анализаторите акцентират и звездния избирателен резултат на Ердоган, както и контрола на държавното управление върху медиите и държавните институции по време на акцията.

Консултантската компания за политически опасности Eurasia Group съобщи, че преизбирането на Ердоган " остава главният (сценарий), макар че възможностите за това понижават ".

Решението на Ердоган да стартира акцията си в етнически смесения югоизточен град Газиантеп е показателно.

Той се радваше на известна локална поддръжка по време на ранните си старания да контракти преустановяване на кюрдската битка за самостоятелна страна, която лиши живота на десетки хиляди души.

Провалът на тези договаряния докара до обновяване на насилието и репресии против кюрдските водачи, вследствие на които стотици бяха хвърлени в пандиза.

Основната прокюрдска партия, която се счита за водеща с към 10% от гласовете, даде безмълвната си поддръжка на Кълъчдароглу.

Но Ердоган наподобява се пробва да пробие измежду кюрдските гласоподаватели посредством обещания за по-голяма обществена поддръжка.

Той ще участва на церемонията по полагането на основите на център за оказване на помощ в потърпевшия от земетресението Газиантеп - един от няколкото, които откри през последните няколко седмици.

Разговори от кухнята

Мнозина акцентират приликите с предходното държавно управление, което се провали в реакцията си на земетресението през 1999 година, при което починаха повече от 17 000 души.

" Работим непрекъснато, с цел да излекуваме раните, породени от земетресението ", съобщи Ердоган на сходна гала по полагане на основи в близкия град Адияман тази седмица.

Кълъчдароглу е възприел радикално друг метод.

Той акцентира скромното си образование във видеоразговори, които записва от кухнята си, облицована с фаянсови плочки. Те постоянно събират милиони гледания в YouTube и Twitter.

Кълъчдароглу се обръща непосредствено към почти шестте милиона младежи, които са израснали по време на ръководството на Ердоган и ще гласоподават за първи път.

Други послания са адресирани към религиозните консерватори, които са в основата на поддръжката за Ердоган.

" Искам да се обърна към консервативните млади дами ", споделя Кълъчдароглу в едно от посланията.

Ердоган се гордее, че е премахнал религиозните ограничавания в публично светската страна.

Кълъчдароглу се бори интензивно, с цел да покаже, че неговата световна партия няма да ограничи правото на консервативните дами да останат забулени на работа или в учебно заведение.

" Ние няма да позволим вашите достижения и свободи да бъдат унищожени ", споделя Кълъчдароглу в посланието си към консервативните дами.

Аутсайдери

Избирателната комисия разгласи през днешния ден, че в бюлетината за президентския избор ще бъдат включени четири имена.

Към външната кандидатура на Индже се причислява и тази на Синан Оган - извънредно десен политик, получил докторската си степен в влиятелен московски университет.

Подкрепата за Оган е едноцифрена.

Подкрепата за Индже се усилва, с помощта на поддръжката на по-младите мъже в Турция, които симпатизират на неговите всемирски националистически възгледи.

Според едно от социологическите изследвания през май, Индже ще получи 10 % от гласовете.

Опозиционният новинарски уебсайт Halk TV показва, че Индже е първият политик, достигнал епицентъра на земетресението, и най-видимият в зоната на бедствието през последните няколко седмици.

" Неговите гласоподаватели не са удовлетворени от опозицията и са настроени против държавното управление ", написа един от анализаторите на Halk TV. /БГНЕС

------

Анализ на Дмитри Закс за АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР