Редици от бели бетонни барикади и намотки от режеща тел

...
Редици от бели бетонни барикади и намотки от режеща тел
Коментари Харесай

Украйна строи барикади и копае окопи, фокусира сe върху отбраната

Редици от бели бетонни барикади и намотки от режеща тел се простират в продължение на повече от километър. Окопи с примитивни землянки, прокопани под прикритието на тъмнината. В далечината отеква тътенът на артилерията.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12388
Новите отбранителни линии, посетени от публицисти на Ройтерс покрай североизточния украински град Купянск на 28 декември, демонстрират по какъв начин Украйна е засилила строителството на укрепления през последните месеци, в миг, в който трансформира военните си интервенции против Русия, залагайки повече на защитата.

Отбранителните уреди, които ненапълно наподобяват на тези, построени в окупираните от Русия южни и източни украински региони, имат за цел да оказват помощ на Украйна да устои на нападенията, до момента в който възвръща силите си в миг, в който Москва подхваща начинания на бойното поле, настояват военни анализатори.

" Докато войските се движат напред, прекосявайки полета, те нямат потребност от укрепления. Но когато войските спрат, те би трябвало неотложно да се окопаят в земята ", споделя пред Ройтерс един от украинските военни инженери, дислоцира покрай Купянск.

Президентът Володимир Зеленски разгласи на 28 ноември, че Украйна " доста усъвършенства " укрепленията, откакто контраофанзивата, която тя стартира през юни, не съумя бързо да пробие съветските линии.

Киев декларира, че е хладнокръвен в упоритостта си да си върне всички останали окупирани територии, само че към този момент е концентриран върху политически чувствителни промени в региона на наборната военна работа за попълване на персоналния състав и върху решаването на казуса с дефицита на артилерийски снаряди за фронта.

Русия ускорява офанзивния си напън в градове в източната част на Украйна, като Купянск, Лиман и Авдеевка, и към този момент няма потребност да възпира аварийните си войски заради боязън от възможен украински пробив, настояват военните анализатори.

Зеленски съобщи, че отбранителните уреди на Украйна би трябвало да се укрепят и да се форсира работата по тях в региона на трите града в източните елементи на Донецка област, както и в Харковска, Сумска, Черниговска, Киевска, Волинска и Ривненска област.

Тези райони се простират нагоре от източната част на Украйна, около границата с Русия и Беларус, до западния съдружник на Украйна Полша. Зеленски съобщи, че южната Херсонска област, част от която към момента е окупирана, също ще бъде подсилена, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Отбранителен метод

Няма обществено налични данни за интензивността или мащаба на строителството на окопи.

Украйна разполагаше с отбранителни линии в някои региони на Източен Донбас от 2014 година, когато Русия поддържа бойците, които завзеха територия. Тя е мощно вкопана тук-там - като да вземем за пример Авдеевка – от началото на пълномащабната инвазия.

По-мащабните укрепления биха забавили съветските войски и биха заели по-малко украински сили в отбранителните интервенции, като по този метод ще освободят повече военнослужещи от фронтовата линия, с цел да могат, да вземем за пример, те да получат повече образование, сподели Джак Уотлинг, старши теоретичен помощник, специалист по водене на сухопътни войни в британския  Кралски институт на обединените служби.

" Украинците в този момент минават към защитителен метод, тъй като настъплението им доближи своята кулминационна точка ", сподели той в изявление по телефона и добави, че Русия си е върнала самодейността на бойното поле и може да избира къде да нападна.

С намаляването на украинските ресурси от артилерийски муниции понижават и съветските жертви, което улеснява Москва да генерира нови единици, което с времето може да й разреши да открие нови линии на нахлуване, добави той.

" Украинската страна се пробва да сведе до най-малко своите лични жертви, само че и да възвърне нападателната си бойна мощност ", споделя Уотлинг.

Той добавя, че укрепленията могат да се употребяват и за отбрана на фланговете на Украйна, когато тя още веднъж премине в нахлуване.

Противотанкови укрепления, известни като драконови зъби

В сряда кореспонденти на Ройтерс посетиха окопи, които се копаят в Черниговска област, покрай съветската граница.

" Когато цивилните си свършат работата (по построяването на позиции), ние ще го минираме компактно ", сподели пред репортерите на мястото Серхий Наев, пълководец от украинските сили, който следи северната военна зона.

Миналия месец кореспонденти на Ройтерс посетиха новоизградени украински окопи в Чернобил, покрай границата с Беларус, която е съдружник на Русия и беше употребена от Москва като плацдарм за провеждането на нашествието през февруари 2022 година

Голяма военна инженерна транспортна машина мина през заснежената земя, до момента в който издълбаваше необятен противотанков трап. 

" (Работите продължават) по цялата северна Оперативна зона. В момента тези работи се правят в Сумска област, в Черниговска област, тук в посока Киев ", сподели Наев на място.

" Изграждат се бетонни структури, бодлива тел,... " противотанкови военни укрепления, известни като драконови зъби " (в формата на бетонни пирамидални конструкции)...; след това там ще бъда сложени мини и бодливата тел ще бъде сложена върху тях. Това ще бъде непрестанно бетонно затруднение за бронираните транспортни средства ", сподели той.

Близо до Купянск украинските военни демонстрираха на репортерите на Ройтерс новоизградени отбранителни линии, само че обявиха, че точното местонахождение не може да бъде оповестено обществено от съображения за сигурност.

Военен инженер съобщи, че нормално първо се слагат " драконовите зъби ", а по-късно намотките от режеща тел и по-късно мините, в случай че те ще бъдат употребявани.

" Смятам, че множеството от тези бариери е трябвало да бъдат построени доста по-рано, евентуално напролет. Това лишава прекалено много време ", добави  той.

На няколкостотин метра зад " драконовите зъби " се работи за разширение на мрежата от окопи за личния състав, подсилени с дървени греди, където има и землянки и дървени двуетажни кревати.

Друг украински боен инжинер споделя, че Украйна се пробва да сведе до най-малко потреблението на мини за укрепленията си, с цел да избегне оставянето на рискови муниции на своя територия.

" Това е нашата земя. Не бихме желали да я затрупваме с такива неща ", сподели той. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР