Редица страни в Европа записват най-топлия си септември, като на

...
Редица страни в Европа записват най-топлия си септември, като на
Коментари Харесай

Септември е бил най-топлият в метеорологичната история на Европа и света

Редица страни в Европа записват най-топлия си септември, като тук-там месецът е бил по-топъл даже от летния юни.

В Западна Австралия също е регистриран най-топлият септември. В Южна Америка невижданият топъл интервал продължава.

В България месецът е бил най-топлият за последните 28 години, а междинното стопляне за последните 30 години е с половин градус.

Това сочат главните заключения от месечния преглед на климатолога доктор Симеон Матев, оповестен в Климатека.

Средната температура на въздуха през септември 2023 година в световен проект е била с 0,93 °C по-висока по отношение на новия климатологичен интервал (1991 – 2020 г.) и месецът е бил с 1,13 °C по-топъл от предходния климатологичен интервал 1981 – 2010 година, съгласно систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S).

Тези стойности слагат септември 2023 година преди всичко в класацията за най-топъл девети месец от годината.

Тенденцията на покачване на междинната световна септемврийска температура е 0,35 °C на десетилетие.

В Европа септември 2023 година е най-топлият септември в метеорологичната история

Статистически тазгодишният септември е бил с 2,51 °C по-топъл от нормата за интервала 1991 – 2020 година Септември е един от месеците в годината, през който за последните 44 години на Стария континент стоплянето е относително малко.

От 2000 година до през днешния ден има цели 10 години с негативна особеност, като последните две са 2021 и 2022 година Въпреки това наклонността на покачване на междинната септемврийска температура възлиза на 0,38 °C на десетилетие.

Една от аргументите за това е, че аномалията на по-топлите месеци е доста по-голяма, като безспорна стойност, по отношение на аномалията на по-студените месеци. Например за последните 25 години няма септември с негативна особеност по-голяма от 1 °C, до момента в който тези с позитивна особеност над 1 °C са 8.

В районен проект септември тази година е бил с позитивна особеност, като в централните и огромна част от североизточните региони на континента тя е по-голяма от 3 °C.

Почти всички страни в Европа – от Франция до Финландия, претърпяха най-топлия септември по отношение на записите на метеорологичните си данни.

Във Англия и в Белгия при започване на месеца претърпяха невиждана гореща вълна, съгласно техните климатични записи, като се подчертава не толкоз на самите рискови стойности (малко над 30 °C), а на продължителността на интервала с рисково високи температури.

С температурни условия под нормата се отличават някои елементи в периферията на континента, като северните острови Свалбард и Исландия, както и региони в Португалия и Испания.

Близки до нормата са били температурите и в Централна Гърция, като повода за това са циклоните Даниел и Елиас, които доведоха до големи материални вреди и човешки жертви, в това число в България и Либия.

Циклонът Даниел ще остане в климатичната история на Европа, с изключение на с многото опустошения и човешки жертви, само че и с рекордните количествата превалявания.

Според информация на гръцката метео работа сред 4 и 8 септември в някои станции в централната част на страната са паднали големи количества дъжд – общо над 1000 мм.

Такива суми освен, че са необикновени за тази част на света, само че в случай че не се бяха случили, са даже „ невъзможни “ за тези географски ширини. Въпреки това циклонът Даниел, сподели, че в съвремието можем да чакаме неща, които не сме си представяли, че могат да се случат.

Две седмици по-късно циклонът Елиас донесе нови огромни количества дъжд в Централна и Южна Гърция, като още веднъж имаше доста вреди и човешки жертви. Части от валежната зона засегнаха същите региони, които пострадаха и при Даниел. В резултат, в някои станции в Централна Гърция месечното количество на дъжда за септември набъбна на над 1000 мм.

Средното стопляне на месец септември в България за последните 30 години е с половин градус

В България месец септември 2023 година е бил доста по-топъл, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година Според данни от някои станции на Национален институт по метеорология и хидрология, както и от общоприетоо ситуирани автоматизирани станции, с най-големи стойности на аномалията над 3 °C са доста региони на централните източни елементи на Северна България, както и в централните елементи на Западна.

С минимум отклоняване от нормата са високите елементи на планините, крайните северозападни региони Южното Черноморие.

Според месечната особеност, септември 2023 година е най-топлият за последните 28 години у нас, само че все пак, даже не е в топ 3 на най-топлите месец септември.

Водач в тази ранглиста е септември 1994 година, следван от този през 1918, 1987 и 1946 година Трите най-студени месеци септември от 1900 година насам са били през 1942, 1913 и 1996 година

За последните 30 години месец септември се е затоплил приблизително за страната с към 0,5 °C, като най-голямо покачване се следи по черноморското ни крайбрежие, както и тук-там в Южна България.

Най-малка смяна в междинните температури е настъпила в северозападните региони, като там има места, където температурата освен не се е повишила, само че даже напълно едва се е намалила. Въпреки това приблизително за страната се следи наклонност на покачване на междинната температура, сходна с наклонността в света и Европа, като за последните 44 години темпът на напредък възлиза на към 0,34 °C на десетилетие.

Тази година месец септември у нас няма да бъде запомнен с дългите си горещи и сухи интервали, а с следващата валежна конюнктура, довела до човешки жертви и големи материални вреди.

Циклонът Даниел сътвори условия за рухването на големи, за нашите стандарти, 24 часови суми на дъжда в Странджа планина и по Черноморското ни крайбрежие на юг от Бургас.

Според Национален институт по метеорология и хидрология, в с. Кости падналото количество на дъжда надвишава 330 мм. Данните от автоматизираната станция в Царево също записват, че са паднали над 300 мм. Трябва да се означи, че интервалът за който падат тези суми на дъжда, са единствено за към 18 часа. Това са едни от най-големите 24-часови суми на дъжда измервани в нашата страна.

Ледена завивка

В Арктика площта с морски лед за септември 2023 година е бил с 18% по-малко от междинното за интервала 1991 – 2020 година

Това отрежда 5-то място на тазгодишния месец в класацията за минимум лед през септември. Това е основен месец в годишния режим на арктически морски лед, тъй като се отбелязва годишен месечен най-малко.

Тази година той възлиза на 4,8 млн/км2, което е надалеч над цената на годината, с минимум лед 2012 година С по-малко лед са били още 2020, 2019 и 2007 година

За разлика от Арктика, в Антарктика не престават трагичните събития, свързани с морския лед, които са в директна връзка с рекордно високите температури на въздуха там, а и освен там.

През септември 2023 година площта на морския лед към Ледения континент е била с 9% по-малко по отношение на нормите за интервала 1991 – 2020 година Това е седмият месец за тази година, през който се отбелязва рекордно дребна повърхност на антарктически лед (изключение бяха март и април).

Според Службата за изменение на климата Коперник, предварителните оценки за 2023 година демонстрират, че има огромна възможност това да бъде най-топлата календарна година, претърпяна от човечеството за последните най-малко 170 години.

От януари до септември 2023 година междинната световна температура е била по-топла, в съпоставяне със същия интервал на най-топлите години досега – 2016 и 2020 година Първоначалните оценки посочваха, че това би трябвало да се случи през 2024 или 2025 година, само че бързото покачване на световните температури през тази година доближава нови по-високи равнища.

Учените настояват, че изменението на климата, провокирано от човешката активност, покачва световните температури, като светът е с към 1,2 °C по-топъл по отношение на прединдустриалните времена. Промяната в климатичната система на планетата прави рисковите климатични феномени като горещи талази, суша, горски пожари и стихии по-чести и по-интензивни.

Целият отчет за месец септември може да видите

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР