Редица общини от областите Благоевград, Пловдив и Смолян са в

...
Редица общини от областите Благоевград, Пловдив и Смолян са в
Коментари Харесай

Общини в бедствено положение искат помощ от държавата

Редица общини от областите Благоевград, Пловдив и Смолян са в бедствено състояние поради проливните дъждове през уикенда. Щетите са големи, на доста места хората нямат ток и връзка със прилежащите села. Някои общини желаеха и помощ от страната.

Четири станаха общините в Благоевградска област с оповестено бедствено положение - след Гърмен, Симитли и Благоевград , и кметът на община Петрич Димитър Бръчков е издал заповед, с която афишира бедствено състояние за идващите 5 дни, считано от среднощ на 13 декември, оповестиха от общината. Материалните вреди, нанесени върху общинската инфраструктура и парцели на жители - здания, оранжерии, аграрни площи, от придошлите дерета и свлечена земна маса, са обилни. Все още няма достъп до водохващането на град Петрич, тъй като пътят е отвеян от водата.

Идентична е обстановката и с помпите на първи подем при река Струмешница. От общината показват, че това изправя Петрич през заплаха от безводие и режим на питейната вода. Вследствие на проливните дъждове са нанесени щети на водопроводи по доста от улиците на града и на близките села, задействани са свлачища, които заплашват домове. В селата в региона на Подгорието множеството улици са свлечени, оповестяват от общината.

Най-тежко и все още остава ситуацията в Гърмен , където придошлите води на река Места през вчерашния ден скъсаха основния тръбопровод, който зарежда с питейна вода повече от половината обитаеми места, съобщи Ситуацията не разрешава повредата да бъде отстранена в околните дни, по тази причина и кметът на община Гърмен Феим Иса се обърна за незабавна помощ и интервенция на страната.  " Скъсаният основен тръбопровод от река Тувча зарежда 8 обитаеми места от община Гърмен. В момента те са без вода и това е извънредно притеснително, тъй като може да се наложи още веднъж да затваряме детски градини и учебни заведения ", изясни той пред

Река Канина е разрушила мостове, развалила е трафопостове и е наводнила хотели и къщи в курортното село Огняново. Скъсани са и възобновените през лятото насипи в най-долното течение на р. Места, залети са пътища и мостови уреди в Гоцеделчевско. Река Струма също излезе от коритото си и заля хиляди декари аграрни земи. Най-опасно бе в региона на село Крушица, където високите води бяха в рискова непосредственост до директния газопровод за Гърция, сподели кметът на общината Емил Илиев. 

От изобилните наводнения съществено пострадаха и доста от обитаемоте места в Смолянско. Бедстват общините Смолян, Рудозем, Неделино, Борино, отчасти и община Девин , съобщи БГЕНС.

Пътят Смолян - Девин е затворен поради подкопаване на 4-5 места, обходният маршрут е през Кричим. " Тази нощ имаме единствено няколко сигнала за свлачища. Към сегашния миг пътят да село Мугла е отворен единствено за високопроходима техника. Пътят за село Киселчово е в доста неприятно положение, за жалост на две места той е просто непристъпен. Мостът към една от махалите е отвеян от реката, тъй че проблемите не престават ", сподели пред Българска национална телевизия заместник-кметът на обл. Смолян инж. Мариана Цекова.

Към високопроходимите села към този момент е почнал снеговалеж, което значи, че почвите ще замръзнат. В село Стойките, където имаше две кални свлачища, няма потърпевши хора, а единствено недвижима и движима благосъстоятелност. Едното свлачище към този момент е отстранено, само че другото продължава да е интензивно. " С два трактора освободихме пътя. Хората са малко изплашени от реката, която се спуска и беше заляла една част от околните домове. Успяхме да отводним и една къща, само че най-важното е, че пътят е освободен ", сподели шефът на пожарната в Смолян Васил Вълчев, който с доброволци е стигнал до село Мугла. Всички артикули от първа нужда са обезпечени за хората в Смолянско. Зам.-кметът изясни, че вредите най-вероятно ще костват милиони.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР