Редица животински видове в България са изложени на риск. Наред

...
Редица животински видове в България са изложени на риск. Наред
Коментари Харесай

WWF възстановява горски местообитания в България

Редица скотски типове в България са изложени на риск. Наред с бракониерството, измежду водещите закани за доста популации се подреждат последователното увреждане на техните местообитания и климатичните промени. Като природозащитна организация една от водещите задачи на WWF e да се грижи за опазването и възобновяване на дома на дивите животни у нас, огромна част от които населяват горите. 

Горите край реките

Едни от най-ценните местообитания са крайречните гори. Те са толкоз богати на биоразнообразие, че постоянно биват оприличавани на екваториалните джунгли. Запазената естествена крайречна растителност обезпечава дом и храна за разнообразни типове бозайници, птици, земноводни, влечуги и  инсекти. Изсичането на гората унищожава дома на дивите животни, някои от които не могат да се приспособяват към новите условия и умират, оповестиха от WWF.

" Освен че основават местообитания за животните, крайречните гори са значими и за нас – хората. Гъсто преплетените им коренища укрепват крайбрежията на реките и стопират ерозията, с което понижават риска от наводнения надолу по течението. По време на проливни дъждове гората забавя времето, за което дъждът доближава до реката, поемайки доста количество вода, стичаща се по листата. Заедно с това, коренищата са в положение да уловят по-голямата част от биогенните замърсители, попадащи в подпочвените води от обработваемите земи към реката “, разказва Нели Дончева, основен специалист на стратегия " Гори “ във WWF. 

Въпреки многочислените услуги, които дават, огромна част от крайречните гори са унищожени в предишното за освобождение на територии за пасища, обработваеми земи, жилищни зони. Това ги прави едни от най-редките и предпочитани за запазване горски местообитания. През годините WWF и сътрудници залесиха 2000 декара крайречни гори по крайбрежията на Дунав и Марица – повърхност, равняваща се на близо 5000 баскетболни стадиони. Всички засадени дръвчета са с локален генезис и са присъщи типове за крайречните гори: бяла върба, черна топола, полски явен, черна елша, източен чинар, бряст и летен дъб.

Климатичните промени

Друга основна опасност за дивите животни са промените в климата. Учените предвиждат, че в следствие от температурната смяна в околните години и десетилетия ще следим все по-ясно изразено изместване на горските растителни зони, което ще повлияе на местообитанията на редица типове. Затова WWF и техните сътрудници от ЮЗДП работят за адаптиране на горите в югозападна България към новите климатични условия.

Работата включва лесовъдски действия за понижаване на риска от съхнене на  изкуствените гори от бял и черен бор,  и постепенната им подмяна с локални широколистни типове. По този метод се обезпечава по-голяма резистентност към измененията в климата. Заедно с това се организира и регулярен мониторинг на птици, прилепи и инсекти. 

" Гората не е просто цялост от дървета. Тя е повсеместен организъм, чиито елементи са неразривно свързани между тях и си взаимодействат на разнообразни равнища. В този смисъл съществуването на многообразие от типове е извънредно значимо за устойчивостта на горите. Особено в изискванията на бързо изменящ се климат. Биоразнообразието е основен знак, че гората се развива уравновесено и е в положение да дава дейно своите екосистемни услуги, които всички ние употребяваме “, разказва Костадин Вълчев, старши специалист " Гори “ във WWF.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР