Редица жалби за изборни нарушения бяха отчетени в цялата страна.ПловдивДва

...
Редица жалби за изборни нарушения бяха отчетени в цялата страна.ПловдивДва
Коментари Харесай

Еднакви бюлетини, побой: Редица жалби за изборни нарушения в страната

Редица тъжби за изборни нарушавания бяха регистрирани в цялата страна.
Пловдив
Два сигнала за нарушавания са подадени в Общинската изборна комисия в Пловдви. Става дума за погрешно сложени пропагандни материали.

И двата са се оказали неоснователни. Изборният развой тече без проблем.
Сливен
Три тъжби за непозволена пропаганда са постъпили от началото на изборния ден в Общинската изборна комисия (ОИК) - Сливен, заяви представителят ѝ Тодор Тодоров.

Две от тях са от политическа партия, която е съобщила, че в двора на две учебни заведения в Сливен покровители на друга политическа мощ пропагандират за избран претендент.

Третата е от ръководителя на СИК в с. Блатец, че един от претендентите за кмет пропагандира непозволено наоколо до секцията.

В ОИК е постъпил и сигнал, че бюлетината за общински съветници не е сгъната в избрани секции, като от Общинската изборна комисия са предизвестили всички секционни сформира да подават бюлетината сгъната.
Хасково
Първа тъжба за изборни нарушавания постъпи в Общинската изборна комисия (ОИК) в Хасково, оповестиха от изборната администрация. Подател е политическа мощ, която алармира за погрешно сложени пропагандни материали - на по-малко от 50 метра от изборни секции на две места в общинския център.

Малко по-късно ОИК прегледа жалбата и я призна за отчасти основателна във връзка с едно от местата. Разпоредено е на ръководителя на СИК 61 да отстрани политическата реклама, се споделя в решението на ОИК. 

Член на изборна комисия е откъснал две бюлетини от един и същи избор и ги е подал на един гласоподавател. Не е ясно дали някой от тях е схванал какво е станало преди да бъдат пуснати в урната. От ОИК разпоредиха едната бюлетина да се смята за невалидна, предава NOVA.

„ Дали сме указания  сме предизвестили съответния член на СИК, в случай че казусът се повтори, че ще бъде осъден, доколкото това е жестоко нарушаване сега на откъсването, на сгъването, на слагането на печата не са спазени методическите инструкции. Втората бюлетина няма щемпел, тя е недействителна ”, сподели Добромир Якимов - ръководител ОИК Хасково.
Монтана 
При полицейска акция за попречване на нарушавания против политическите права на жителите към 10:30 часа през вчерашния ден в ромския квартал на Берковица „ Раковица “ е открит мъж на 63 години, който предложил имотна полза, с цел да се гласоподава за избрана политическа мощ на изборите, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Монтана
Бургас 
Три подадени тъжби има още при започване на изборния ден в ОИК в Приморско, заяви ръководителят на комисията Николина Кънчева, съобщи. 

Става въпрос за лица, които е трябвало да бъдат дерегистрирани от изборните описи. Двама от претендентите за кметове се жалват, че имената на тези гласоподаватели към момента участват в описите. 
Симитли
С голям брой тъжби е залята ОИК-Симитли от началото на изборния ден, две от тях са препратени към прокуратурата, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Кандидатът за общински консултант Добромир Айков е алармирал прокуратурата, че на 27 октомври към 21 ч. в региона на пазара в Симитли му е нанесен побой от трима души, по-рано денем отказал на същите представители на партия да им купи против 30 000 лева, членове и цели секционни комисии в града, които са 29 на брой, три от които преносими.

„ Предложиха ми да купя всички СИК-ове на територията на общината, това не е пазар, аз нямам такива благоприятни условия “, сподели пред БГНЕС Айков.

В ЦИК са постъпили две тъжби. Това разгласи Росица Матева от ЦИК. 

" Това е обстановка в Общинска изборна комисия Съединение, която се развива от няколко дни. ЦИК даде инструкции, само че два пъти общината не се произнася. Днес ЦИК назначи подадена от избрана партия и коалиция членове на секционни комисии. Другата тъжба е Общинска изборна комисия Брегово с назначение на сформира на секционни изборни комисии ", изясни тя. 

По думите ѝ останалите сигнали, които постъпват в ЦИК са от компетентността на ОИК. 

Тя моли всички гласоподаватели да изпращат сигналите до ОИК, с цел да има време за реакция, защото изпращайки ги до ЦИК се забавя времето. 

" Нека гласоподавателите изразявайки своя избор върху бюлетините да не ги слагат една върху друга, с цел да не се отбелязва върху поставената от долу бюлетина ", сподели Матева. 

Много са аргументите заради, които една бюлетина може е невалидна, означи Матева. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР