Редица европейски политици до голяма степен са облъчени от пропагандата

...
Редица европейски политици до голяма степен са облъчени от пропагандата
Коментари Харесай

Европейските политици - облъчени от пропагандата на Скопие?

Редица европейски политици значително са облъчени от пропагандата на Скопие и съвсем не взимат под внимание достиженията на науката във връзка с българистиката и мястото на Македония в българската история. Това съобщи за БГНЕС БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов, който с депутати от ЕНП, Германия, Австралия, Словения и други по македонския въпрос.

Според него това значително се дължи на пасивността на България.

Павлов акцентира, че още преди години с Николай Овчаров са предложили България да организира масирана акция, с цел да изясни действителните учредения на българската позиция по тематиката за Македония.

" В нея не става въпрос за " промиване на мозъци ", а за аргументирана и научна аргументация. Едва в този момент имаме опция за провеждането й - много късно, само че въпреки всичко по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай ", уточни историкът.

През 2018 година Павлов и Овчаров посещават 14 страни по света в самодейност под надпис " Мисия България ", с цел да обосноват позицията на България в българо-македонския спор, като показват българското културно завещание.

Навсякъде сме засягали тематиката " Македония ", и на никое място не сме чули нито от сътрудници - университетски преподаватели, нито от дипломати, някой да оспорва правотата на българската позиция във връзка с историята, или нейното подправяне с каквито и да било полезности, безапелационен бе проф. Павлов.
 Национален кръг
Национален кръг " За Македония " желае незабавна среща с всички парламентарните групи

Притеснява ги какво може да предприеме властта по отношение на участието на РСМ в Европейски Съюз

Той посочи, че българската просвета постоянно е отстоявала историческата истина, надлежно и модерната трактовка на тематиката. Страната ни обаче не можела да се мери с пропагандните старания на Скопие.

По негови думи е зикът на омразата в Скопие е плод на бездействието на българските държавни управления в последните 30 години.

Политика против това говорене има, само че тя е прекомерно парцелирана, прави се от обособени хора, няма последователност, разясни историкът.

Ние имаме съществено наличие в Македония, и дано не се заблуждаваме с на популацията там, което сподели 3500 българи, настоя той, уточнявайки, че става дума за хора, които имат българско съзнание.

Павлов изрази вяра, че след срещите на 7 юни европейските политици ще се научат да гледат на нещата обективно, а не " да възприемат пропагандната позиция на който и да било като истина ".
 Проф. Пламен Павлов: Премиерът да спре с перченето и бомбастичните думи за РСМ
Проф. Пламен Павлов: Премиерът да спре с перченето и бомбастичните думи за РСМ

Не би трябвало да има разкол, там където би трябвало да сме единни

" В това отношение България има мощен съдружник в лицето на европейската просвета, която в никакъв случай не е отричала предишното. И с цел да не ни обвинят, че гледаме единствено към предишното, тук става дума и за езика, който се приказва в РСМ - ние не отхвърляме съществуването на тази норма, само че тя е норма, произлязла от българския език ", акцентира Павлов.

Той разясни, че никой в България не отхвърля правото на всеки да се дефинира като подобен, какъвто желае. Не можело обаче съгласно него да приемем това отношение към българската просвета и история като че ли са нещо второкачествено. По думи на историка тази политика в Македония продължава и тя се прави в това число от днешните македонски политици.

Павлов съобщи, че е извънредно отчаян от президента на РСМ Стево Пендаровски, който е давал индикации за конструктивен метод към България.

Не виждам натискът към България да прави отстъпки, до какво може да докара, откакто в случай че има някой, който би трябвало да промени държанието си - това са управляващите в РСМ , безапелационен бе историкът.
 Екипът на Петков саботирал напредъка по македонския въпрос, оплака се Генчовска
Екипът на Петков саботирал напредъка по македонския въпрос, оплака се Генчовска

Хора до Петков водели паралелни диалози по македонския въпрос

Запитан какво би стимулирало управляващите в Македония " да трансформират държанието си ", откакто натискът върху България е голям, историкът означи, че до момента в който никой нищо не прави, Македония продължава да задълбочава езика на омразата.

" Това, което би трябвало да създадат македонските политици, е просто да приключат с говора на омразата. И да се отстранен всички антибългарски внушения, текстове, образци, и прочие. Всъщност, най-важното е да се съблюдава Договорът за добросъседство, който беше посрещнат с акламации при подписването му в самата Македония. А в този момент виждаме той да не се извършва ", посочи той. По тази причина историкът счита, че б и следвало Европа да се ангажира с обективно решение на въпроса.

Ако би трябвало да има някакъв напън от Европейски Съюз, то би трябвало да бъде към самата Македония да съблюдава договореностите си, защото на процедура самата РСМ основава проблемите, а не България, безапелационен бе проф. Павлов.

По негови думи н якои дейности на премиера Кирил Петков са несъмнено нелогични.
 РСМ вижда все по-малък късмет да влезе в Европейски Съюз
РСМ вижда все по-малък късмет да влезе в Европейски Съюз " в обозримо бъдеще "

Ситуацията на българската политическа сцена сега била такава, че мъчно може да се реализира съглашение

Павлов акцентира, че не може да се изисква от френския президент Еманюел Макрон да бъде поръчител за българо-македонските връзки. Той дефинира тази концепция като " нелепа ".

" В последна сметка би трябвало да се съблюдава Договорът, който е подписан от двете страни, по този начин както РСМ съблюдава Преспанския контракт с Гърция, т.е. не може да има двойни стандарти. Тези хрумвания, че нещо може да се заобиколи или да се отсрочи във времето, са безусловно непродуктивни ", уверен е специалистът.

Той посочи, че България няма никакъв исторически спор с РСМ и това по негови думи е видно от всички исторически монументи - имаме обща история и тя е българска история.

" Да се подменя българската еднаквост, да се нанася засегнатост на над един милион българи, които са потомци на бежанци от Македония, ние самите не можем да си позволим. Освен това, ние сме европейска страна, съблюдаваме европейските полезности и ги изповядваме още от преди Освобождението, и не можем да приемем, че лъжата може да бъде истина - не можем да позволим Европейски Съюз да възприема еднолично нечие изказване за справедливост ", безапелационен е историкът.

Той съобщи, че страната ни разчита на доброжелателност и на отпадане на всевъзможни предразсъдъци, които се насаждат към България.

Според него явно в обединението има напрежение по тематиката за РСМ, а и разнообразни политически сили са почнали да спекулират по тематиката с чисто политически цели.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР