Редица членове на ЕЦБ правят изявления, че Европейската централна банка

...
Редица членове на ЕЦБ правят изявления, че Европейската централна банка
Коментари Харесай

Представители на ЕЦБ правят изявления, че трябва да продължи повишаването на лихвите, за да се ограничи инфлацията

Редица членове на ЕЦБ вършат изказвания, че Европейската централна банка би трябвало да продължи да покачва лихвите, с цел да ограничи инфлацията, написа БНР.

По-рано в сряда членът на Управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка - Франсоа Вилроа дьо Гало означи, че ще трябват спомагателни покачвания на лихвените проценти през идващите месеци за справяне с инфлацията.

Вилроа дьо Гало: Ще има още покачвания на лихвите от ЕЦБ през идващите месеци
По-късно денем и членът на УС на ЕЦБ и шеф на Австрийската национална банка Роберт Холцман означи, че ще са нужни по-нататъшни обилни покачвания на лихвените проценти, с цел да се смъкна навреме инфлацията до нейната средносрочна цел от 2 на 100.

Говорейки на форума за Централна и Източна Европа, фокусиран върху стопанската система - Euromoney, Холцман означи, че сега " няма никакви признаци за деактивирани пазарни упования ", що се отнася до инфлацията. Той обаче уточни, че е прекомерно рано да се разисква установяване на крайната лихвена ставка.

Последваха и мнения на члена на УС на ЕЦБ Оли Рен по време на уебинар, проведен от Peterson Institute for International Economics, че лихвените проценти към момента би трябвало да бъдат нараснали " доста ",  за да бъде достигната главната цел за инфлация от 2%.

" Лихвите би трябвало да доближат рестриктивни равнища. Това значи обилни покачвания на лихвите на оставащите срещи на ЕЦБ тази зима “, акцентира Рен. Неговите забележки повтарят мнението на члена на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел, която предизвести, че инфлацията няма да спадне сама по себе си и че паричната политика би трябвало да бъде в допълнение затегната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР