Реч на председателя Фон дер Лайен на пленарното заседание на

...
Реч на председателя Фон дер Лайен на пленарното заседание на
Коментари Харесай

Мъже, жени и деца умират заради президент, който реши, че страната им няма право да съществува

Реч на ръководителя Фон дер Лайен на пленарното съвещание на Европейския парламент по отношение на съветската експанзия против Украйна:

Уважаема г-жо Председател на Екологичен потенциал,

господин Председател на Съвета,

господин Върховен представител,

господин Президент на Украйна, уважаеми Володимир,

господин Председател на украинския парламент,

Уважаеми членове на Екологичен потенциал,

Войната се завърна в Европа. Почти тридесет години след войните на Балканите и повече от половин век, откакто руските войски нахлуха в Прага и Будапеща, в сърцето на една европейска столица още веднъж се включиха сирените за гражданска отбрана. Хиляди хора бягат от бомби, нощуват в спирките на метрото — като се държат за ръце, ридаят безшумно, пробват се да поддържат взаимно духа си. Редици от коли се тълпят към западните граници на Украйна и когато на доста от тях им свърши горивото, хората вземат децата си и багажа си, и вървят в продължение на десетки километри в посока към нашия Съюз. Те търсят леговище при нас, защото страната им към този момент не е безвредна. Тъй като в Украйна стартира ужасяващо преброяване на починалите. Мъже, дами и деца умират още веднъж поради един задграничен водач — президента Путин, който реши, че страната им, Украйна, няма право да съществува.

За Европа това е моментът на истината. Позволете ми да изтъквам думите на редактора на един украински вестник — Независим Киев, оповестени тъкмо няколко часа преди началото на нашествието: „ Не става въпрос единствено за Украйна. Това е конфликт сред два свята, две противоположни ценностни системи. “ Тези думи са толкоз точни. Това е конфликт сред върховенството на закона и върховенството на оръжието, сред демокрации и автокрации, сред учреден на правила ред и свят на чиста експанзия. Начинът, по който реагираме през днешния ден на дейностите на Русия, ще дефинира бъдещето на интернационалната система. На карта е заложена ориста на Украйна, само че от равновесието зависи и нашата лична орис. Трябва да покажем мощта на нашите демокрации, силата на хората, които свободно и демократично избират своите самостоятелни пътища.

Днес Съюз от съвсем половин милиард души се активизира за Украйна. Хората в Европа показват пред посолствата на Русия в целия Съюз. Много от тях са отворили домовете си за украинци, които бягат от бомбите на Путин. Позволете ми да благодаря изключително на Полша, Румъния, Словакия и Унгария за посрещането на тези дами, мъже и деца. Европа ще поддържа тези хора освен през първите дни, само че и през идващите седмици и месеци. Ето за какво предлагаме да се задейства механизмът за краткотрайна протекция, с цел да им се даде сигурен статут и достъп до учебни заведения, медицински грижи и работа. Те заслужават това. Знаем, че това е единствено началото. Повече украинци ще се нуждаят от нашата отбрана и взаимност. Ние сме и ще бъдем там.

Нашият Съюз демонстрира единение по дух, което ме прави горда. Със светкавична скорост Европейският съюз одобри три талази от тежки наказания против финансовата система, високотехнологичната индустрия и корумпирания хайлайф на Русия. Това е най-големият пакет от наказания в историята на нашия Съюз. Не подхващаме тези ограничения с лека ръка, само че считаме, че трябваше да действаме. Санкциите ще имат тежки последствия за съветската стопанска система и за Кремъл. Изключваме значими съветски банки от мрежата SWIFT. Забранихме също по този начин интервенциите на съветската централна банка — единствената най-важна финансова институция в Русия. С това се сковават милиарди задгранични запаси и се завърта кранчето на войната на Путин.

Второ, наша цел са значимите браншове на съветската стопанска система. Правим невероятно за Русия да модернизира нефтените си рафинерии, да ремонтира и модернизира своя въздушен флот, както и с цел да получи достъп до многочислени значими технологии, от които се нуждае, с цел да построи проспериращо бъдеще. Затворихме въздушното си пространство за съветски самолети, в това число за частните самолети на олигарсите. И не се съмнявайте — ще замразим и други техни активи, било то яхти, спортни коли или първокласни парцели.

Трето — още една невиждана мярка: прекратяваме лицензите на пропагандната машина на Кремъл. Държавните медии „ Россия сегодня “ и „ Спутник “, както и техните дъщерни сдружения, към този момент няма да могат да популяризират неистини, с цел да оправдават войната на Путин и да разделят нашия Съюз. Това са невиждани дейности от страна на Европейския съюз и нашите сътрудници в отговор на невижданата експанзия от страна на Русия.

Всяка от тези стъпки беше тясно координирана с нашите сътрудници и съдружници Съединените щати, Обединеното кралство, Канада и Норвегия, само че също по този начин да вземем за пример Япония, Южна Корея и Австралия. Към днешна дата над 30 страни, представляващи доста над половината от международната стопанска система, също оповестиха наказания и надзор на износа от Русия. Ако Путин се е стремял да раздели Европейски Съюз, да отслаби НАТО и да унищожи интернационалната общественост, той реализира тъкмо противоположното.

Давам си ясна сметка, че нашата стопанска система също ще заплати цената за тези наказания. Знам това и желая да приказвам почтено на хората в Европа. Издържахме две години пандемия. Всички ние искахме да се съсредоточим върху икономическото си възобновяване. Но имам вяра, че хората в Европа схващат доста добре, че би трябвало да се противопоставим на тази жестока експанзия. Да, отбраната на нашата независимост има цена. Но това е решителен миг. И това е цена, която сме подготвени да заплатим. Защото свободата е скъпа.

Инвестициите през днешния ден ще ни създадат по-независими на следващия ден. Мисля на първо място за нашата енергийна сигурност. Просто не можем да разчитаме дотам на снабдител, който намерено ни заплашва. Ето за какво се обърнахме към други международни снабдители. И те дадоха отговор. Норвегия усилва своя дял. През януари имаме рекордна доставка на полутечен природен газ. Строим нови терминали за полутечен природен газ и работим по междусистемни връзки. Но в дълготраен проект прекосяването ни към възобновими енергийни източници и водород ще ни направи в действителност самостоятелни. Трябва да ускорим екологичния преход. Тъй като всеки киловатчас електрическа енергия, създадена в Европа от слънцето, вятъра, водата и от биомаса, понижава зависимостта ни от вноса на съветски газ и друга сила. Това е стратегическа инвестиция. Освен това нашата по-малка взаимозависимост значи и по-малко пари за военния боеприпас на Кремъл.

С увереност Европа може да отговори на предизвикването. Същото важи и за отбраната. Европейската сигурност и защита се развиха повече през последните шест дни, в сравнение с през последните две десетилетия. Повечето страни членки дадоха обещание доставки на военно съоръжение за Украйна. Германия разгласи, че ще реализира задачата от 2% на НАТО във допустимо най-кратък период. А нашият Съюз за първи път употребява европейския бюджет за покупка и доставка на оръжие за страна, която е обект на нахлуване. Отбраната на Украйна ще бъде подкрепена от 500 милиона евро от Европейския механизъм за поддръжка на мира. В един първичен пакет ще прибавим към тях още минимум 500 милиона евро от бюджета на Европейски Съюз за справяне с филантропичните последствия от тази трагична война както в страната, по този начин и за бежанците.

Това е преломен миг за нашия Съюз. Не можем да одобряваме нашата сигурност и отбраната на хората за даденост. Трябва да се застъпваме за тях. Трябва да влагаме в тях. Трябва да поемем своя обективен дял от отговорността.

Настоящата рецесия трансформира Европа. Русия обаче също е достигнала кръстопът. Действията на Кремъл съществено вредят на дълготрайните ползи на Русия и нейния народ. Все повече руснаци също схващат това. Те показват за мир и независимост. А по какъв начин Кремъл реагира на това? Като задържа хиляди от тях. Но в последна сметка стремежът към мир и независимост не може да бъде заглъхнал. Освен танковете на Путин има и друга Русия. Протягаме другарска ръка към тази друга Русия.

През последните дни самостоятелната Украйна е изправена пред най-тъмния си час. В същото време украинският народ издига факела на свободата за всички нас. Те демонстрират голяма храброст. Те пазят живота си. Но те също по този начин се борят за универсални полезности и са подготвени да загинат за тях. Президентът Зеленски и украинският народ са същинско ентусиазъм. Когато говорихме за финален път, той ми описа още веднъж за фантазията на своя народ да се причисли към нашия Съюз. Днес Европейски Съюз и Украйна са по-близо от всеки път. Все още има дълъг път напред. Трябва да сложим завършек на тази война. И би трябвало да приказваме за идващите стъпки. Но съм сигурна — никой в тази пленарна зала не може да се съмнява, че народ, който пази нашите европейски полезности, принадлежи към нашето европейско семейство.

Да живее Европа. И да живее свободна и самостоятелна Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР