Реалността на пазара на труда в България – голям недостиг

...
Реалността на пазара на труда в България – голям недостиг
Коментари Харесай

Родният бизнес изпитва невиждан от 7 години глад за кадри

Реалността на пазара на труда в България – огромен дефицит на гении, ниска безработица и все по-голямо търсене на претенденти за работа. Работодателите в България са изправени пред най-големия дефицит на фрагменти от 2011 година насам съгласно изследването на ManpowerGroup " Недостиг на гении 2018 ", което включва над 600 компании. Във време, когато има повече работни места от квалифицирани чиновници, 68% от компаниите изпитват компликации да запълнят свободните си позиции. Добре квалифицираните служащи, инженери и водачи остават най-трудните за намиране фрагменти.

Въпреки че равнището на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите показват неналичието на претенденти като съществена причина за дефицита на гении в страната, следвана от неналичието на търсени твърди умения (24%) и опит (11%). В допълнение единадесет % от фирмите не могат да запълнят свободните си позиции поради упованията на претендентите за по-високо възнаграждение от предлаганото и неналичието на меки умения като информационни, работа в екип и решение на проблеми (9%).

" Продължаваме да бъдем очевидци на растящото търсене на квалифицирани чиновници във всички стопански браншове в България – от транспортния и инженерния до индустриалния и здравния ", сподели Александър Хангимана, ръководещ шеф на ManpowerGroup Балкани. " Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от механически и меки умения и въпросът към този момент не опира единствено до откриването на гении – ние би трябвало да ги създадем. Организациите би трябвало да положат доста повече старания, с цел да обучат и преквалифицират чиновниците за новия работен свят и да основат работна мощ с умения, от които се нуждаят както фирмите, по този начин и хората, с цел да са сполучливи в дълготраен проект ", добавя още той.

Най-трудни фрагменти за намиране в България: 2018

1. Квалифицирани служащи

2. Инженери

3. Шофьори

4. Служители за ресторанти/хотели

5. Здравни експерти

6. ИТ

7. Търговски представители

8. Мениджъри/директори

9. Офис чиновници
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР