Реална ли е идеята да отпаднат таксите в предучилищните групи

...
Реална ли е идеята да отпаднат таксите в предучилищните групи
Коментари Харесай

Може ли да отпаднат таксите в предучилищните групи на детските градини?

Реална ли е концепцията да отпаднат таксите в предучилищните групи на детските градини?

Омбудсманът Мая Манолова разгласи, че стартира акция против таксите, съобщи Българска национална телевизия. Мотивът ѝ - доста родители не могат да си разрешат месечните вноски, а децата, които не посещават детска градина, е по-вероятно да отпаднат от учебно заведение.

Обучението в предучилищните групи е наложително и гратис, споделя законът. Храната обаче коства пари. В столицата - по 60 лв. на месец. Именно поради невъзможността на някои фамилии да заплащат тази такса, всяко пето дете не посещава другояче наложителното образование, споделя омбудсманът.

Кой обаче ще заплаща? Именно от това зависи дали за пет и шестгодишните визитата в предучилищните групи ще стане в действителност гратис. От Столичната община ще поддържат акцията на омбудсмана, само че в случай че финансирането идва от страната.

Въпрос на коментар е и каква сума би трябвало да поеме страната.

60 лв. на месец по 48 хиляди деца прави по малко от три милиона - това е сумата, поемана месечно от родителите за храна. В едвам 12 общини в страната таксата за предучилищните групи е напълно отстранена.

В Бургас децата в предучилищните групи са малко над 3 хиляди и също се заплаща за храната.

От Министерството на образованието обявиха за Българска национална телевизия, че към този момент договарят с Националното съдружие на общините за опциите за понижаване или отпадане на таксите в детските градини. За резултати от диалозите обаче е рано да се приказва и таксата за храна към този момент остава.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР