Реализацията на АЕЦ „Белене“ ще увеличи енергийната сигурност не само

...
Реализацията на АЕЦ „Белене“ ще увеличи енергийната сигурност не само
Коментари Харесай

Министър Петкова: Изграждането на АЕЦ „Белене“ ще увеличи енергийната сигурност в целия регион


" Реализацията на АЕЦ „ Белене “ ще усили енергийната сигурност освен в България, само че и в целия район. Това е добра опция да се реши значимият въпрос, обвързван с прехода към нисковъглеродна енергетика – трайна наклонност в целия Европейски съюз. “ Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри интернационалната конференция " Българската атомна енергетика – национална, районна и международна енергийна сигурност " в гр. Варна през днешния ден. През тази година на обичайното събитие се разисква ролята и бъдещето на нуклеарната енергетика по отношение на безвредната и надеждна употреба на нуклеарни уреди, както и постигането на задачите на нисковъглеродна стопанска система.

„ Ядрената енергетика е основен бранш на българската стопанска система, от стратегическо значение за енергийната сигурност на страната и на целия регион”, добави министър Петкова. Пред участниците във форума тя напомни напредъка по процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “ и изрази вяра, че тя може да завърши сполучливо в сходство с избраните от Народното събрание параметри. Поканата за избор на стратегически вложител за създаване на АЕЦ " Белене " е оповестена на 22 май 2019 година, в Официален вестник на Европейски Съюз. Срокът за приемане на заявки за присъединяване в процедурата е 90 дни, а срокът за привършване на процедурата е 12 месеца. Петкова разясни, че поканите за присъединяване до евентуални вложители към този момент са изпратени. «Уверена съм, че България ще продължи сполучливото развиване на нуклеарната енергетика като поръчител за националната, районната и европейската енергийна сигурност», уточни още Петкова.

Тя посочи и икономическата роля на плана за основаване на нови работни места за висококвалифицирани експерти и развиването на района.

Развитието на нуклеарната енергетика е един от най-важните цели на държавното управление в енергийната сфера, посочи Петкова и напомни свършеното досега за осъществяването на този приоритет: удължаването на живота на пети блок на АЕЦ «Козлодуй» и осъществяването на ограниченията за шести блок.

По думите на енергийния министър, държавното управление ще продължи да поставя старания за развиване на нуклеарната енергетика, тъй като тя обезпечава енергийна сигурност, чиста и беземисионна сила на налични цени.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР