Реакциите след падналата ракета в Полша бяха остри, но безадресни.

...
Реакциите след падналата ракета в Полша бяха остри, но безадресни.
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Масираната атака над Украйна дойде като отговор на решенията на Г-20

Реакциите след падналата ракета в Полша бяха остри, само че безадресни. Това е доста значима разлика. Те бяха остри във връзка с акта самичък по себе си, този в действителност казус. Всички реагирахме еднообразно обезпокоително, еднообразно с напрежение. Но нямаше никакво сочене с пръст към провинен.

Това сподели за Euronews Bulgaria някогашният ни дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова.

От една страна това беше непредвидена, от друга – разумна и вярна реакция. Защото по този начин както се осъжда акта като подобен, то не може да се уточни отговорна страна до момента в който не е завършило даже първичното следствие.

Втората фаза на полемиките и мненията доста бързо завърши. Никой от водачите не сподели Русия. Каза се съветска ракета, тъй като това беше елементарно да се откри, само че съветска като произвеждане, не като генезис на стрелбата.

На мига всички органи на НАТО се събраха, с цел да разискват обстановката. Това беше допълнено с паралелното събиране на водачите в Бали на срещата на Г-20. По покана на президента Байдън се направи едно незабавно съвещание на присъстващите водачи.

Полското външно министерство предложения съветския дипломат незабавно за разискване на обстановката във Варшава. При състояние, че изстрелването на двете ракети е от Украйна е наложително и тя да вземе присъединяване в следствието, което в основата си е натовско. Полша и Съединени американски щати са в основата на следствието.

 
Не можем да кажем, че двете ракети са изпратени отговорно, с цел да бъде нападната Полша. Това беше огромният боязън. Дали има умишлено нахлуване на територия на държава-членка на НАТО, което автоматизирано задейства член 5.
После виждате, че Полша се колебае дали да задейства член четвърти, който е за съвещания. Защото самият член 4 допуска целеустремено деяние, а в тази ситуация всички догатки досега сочат към една неволна обстановка.

Ако преглеждаме въпроса в неговата целокупност, а не просто военно-техническата част, истината е, че в този незабравим ден – вторник, 15 ноември, се изстреля град от ракети против покрайнините на Киев и няколко огромни града в Украйна. Броят на изстреляните ракети надвишава 100.

 
Смятам, че тази офанзива пристигна като самобитен отговор на това, което се развиваше дотогава на о-в Бали на срещата на Г-20. Да не забравяме, че Путин реши да не отиде и от негова позиция евентуално това е вярно решение. Външният министър Сергей Лавров изпадна в тотална изолираност. 19 от водачите на делегациите на 20-те отхвърлиха публична среща с Лавров. Там напълно недвусмислено имаше не просто изразена паника от войната, само че и императивни апели тя да бъде прекъсната.
Това към този момент е един групов апел, в който вземат участие и Китай и Индия – страни, които Путин и Кремъл биха желали да считат за безусловни и твърди свои поддръжници. Каквито, става известно, те не са в степен, в която Путин чака. Непременно би трябвало да посочим и изявлението на Зеленски като част от проблематиката, която се разви директно преди масирания изстрел на ракети против Украйна и инфраструктурата ѝ.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР