Развръзка на политическата битка в Турция. Опозицията изпревари партията на

...
Развръзка на политическата битка в Турция. Опозицията изпревари партията на
Коментари Харесай

Изборите в Турция: Тежка загуба за партията на Ердоган

Развръзка на политическата борба в Турция. Опозицията изпревари партията на президента Реджеп Ердоган с малко над един милион гласа на локалния избор. Резултатите демонстрират най-тежкото проваляне за Ердоган и „ Партията на справедливостта ”. Той назова загубата " не край, а повратна точка ", осведоми Нова тв.

След оспорвани борби актуалните кметове на Анкара - Мансур Яваш и на Истанбул - Екрем Имамоглу затвърдиха позициите си и резервират постовете си. Опозиционната Народнорепубликанска партия завоюва още 15 общини, измежду които Измир, Бурса, Адана и курорта Анталия.

Часове след края на изборния ден Истанбул чества, а новият стар-кмет Екрем Имамоглу даде обещание нов път за Турция.

„ Истанбул ни насочи ясно историческо обръщение довечера - и на нас, и на властта. Народът самичък избира и дава заповедите, а освен един човек. Отсега нататък страната и демокрацията ще вървят с цялостна мощ напред ”, съобщи кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.

В същото време президентът Ердоган призна загубата от столицата Анкара.

„ За страдание, не успяхме да получим резултатите, които искахме и на които се надявахме на днешните избори. 31 март не е краят за нас, а повратна точка. Народът на Турция изпрати посланията си към полиците посредством урните на тези избори ”, сподели Ердоган.

Поражението над партията на Ердоган е изненада за цяла Турция, съобщи преподавателят по политология Берк Есен. А турското общество е дало ясно обръщение на ръководещите.

„ Мисля, че огромна част от турското общество сподели: „ задоволително ”. За първи път, за може би последните 44 години има подобен резултат ”, съобщи Берк Есен.
По думите му това е най-голямото изборно проваляне в цялата кариера на Ердоган. „ Управляващата партия изгуби по-голямата част от общините в страната и към този момент не е най-голямата политическа мощ. Това може би ще накара Ердгоан да направи някои сложни решения, може би ще смени огромна част от водачите в партията си ”, сподели преподавателят по политология.

Този избор рисува нов политически пейзаж в Турция, споделя някогашната журналистка Аху Юзюрт.

„ Имаше доста песимизъм по отношение на демокрацията в Турция, че нищо няма да се промени, даже и да отидеш и да гласуваш. Всичко това обаче в този момент отиде в коша. Всички към този момент имат доверие в урните и в това, че демокрацията я има ”, сподели Юзюрт.

Със сигурност обаче предстоят сложни времена за Ердоган и неговата партия, в случай че опозицията успее да се оправи с ръководството на локалната власт, споделят анализаторите.

„ В идващите няколко години несъмнено ще се опита да стабилизира стопанската система, с цел да получи още веднъж поддръжка. Но в случай че не успее ще бъде изправен пред много сложна политическа борба на идващите президентски избори ”, съобщи Берк Есен.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР