Развитието на скандала Facebook-Cambridge Analyticа“ продължава повече от четири години

...
Развитието на скандала Facebook-Cambridge Analyticа“ продължава повече от четири години
Коментари Харесай

Meta плаща 725 млн. долара по скандала с Cambridge Analytica

Развитието на абсурда „ Facebook-Cambridge Analyticа “ продължава повече от четири години след разкриването му. Компанията-майка на обществената мрежа Meta се е съгласила да заплати 725 млн. $ за споразумяване на дълготраен групов иск, в който Фейсбук е упрекната, чe е дала достъп на Cambridge Analytica и други трети страни до персонална информация на потребителите, без тяхното единодушие, оповестява Reuters.

По този метод от компанията признават, че тяхната платформа е нарушила федерални и щатски закони, като е разрешила този неоторизиран достъп на свои привилегировани сътрудници. Това е най-голямото съглашение по групов иск за отбрана на персоналните данни в Съединени американски щати и най-голямата санкция, която Meta в миналото е плащала изобщо за разрешаване на групов иск.

Иначе, Мeta не признава никакви нарушавания в границите на съглашението, което към момента предстои на утвърждение от федерален арбитър. " През последните три години ние преработихме метода си към отбраната на персоналните данни и въведохме цялостна стратегия за отбрана ", се споделя в изказване на Meta, като се прибавя, че съглашението " е в полза на нашата общественост и акционерите ".

Cambridge Analytica, която към този момент не съществува, работеше за президентските акции на Тед Круз и Доналд Тръмп през 2016 година Тя е получила достъп до персоналните данни на 87 милиона души посредством приложението Thisisyourdigitallife и е употребила събраната информация, с цел да таргетира хората с персоналнолизирана пропаганда. Скандалът беше оголен от The New York Times и The Guardian през 2018 година

През 2019 година Фейсбук се съгласи да заплати санкция в размер на 5 милиарда $ след следствие на Федералната комерсиална комисия и 100 млн. $ за споразумяване на искове на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати. Тя заплати и 500 000 английски лири под формата на санкции на Обединеното кралство, което е оскъдна сума спрямо това, което щеше да заплати, в случай че GDPR беше в действие все още на пораждане на абсурда.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР