Развитието на железопътния транспорт в България е основен приоритет на

...
Развитието на железопътния транспорт в България е основен приоритет на
Коментари Харесай

Николай Събев разкри кои ключови за Пловдив жп проекти ще бъдат финансирани

Развитието на железопътния превоз в България е главен приоритет на новото държавно управление. Железопътният превоз е най-екологичния тип превоз, носи редица изгоди за жителите и бизнеса и е значимо да се употребяват преимуществата му. Това декларира министърът на превоза Николай Събев.

„ Като страна-членка на Европейски Съюз, България има ангажимент да построи Трансевропейската транспортна мрежа на българска територия, според стандартите и периодите на Регламент 1315/2013 година В този смисъл напъните ни би трябвало да бъдат ориентирани към завършването, в оптимално допустима степен, на главната Трансевропейска железопътна мрежа, чийто период за осъществяване е 2030 година “, акцентира транспортният министър в отговор на депутатски въпрос.

Това е и мрежата, за построяването на която могат да се употребяват европейски средства. За интервала 2021 - 2027 година по европейските фондове са препоръчани за финансиране планове по направленията: българо-сръбска граница - София - Пловдив (с което да се доизгради жп кулоар от турската до сръбската граница), София - Радомир - Гюешево - граница със Северна Македония и Карнобат - Синдел (доизграждане на съоръженията).

„ Планират се и планове за внедряване на Европейската система за ръководство на железопътния трафик. Към момента разискванията с Европейска комисия са на заключителен стадий “, показва още министър Събев.

След преценка на опциите на държавния бюджет и при разпределяне на в допълнение национално финансиране за създаване на железопътна инфраструктура, щели да се вземат решения и за създаване на други линии. Приоритетно е построяването на направленията от Трансевропейската транспортна мрежа, предвид на избягването на наказателни процедури след приключване на заложените периоди - 2030 година за главната мрежа и 2050 година за разширената мрежа.

Ще има ли железница до Смолян?

Смолян единственият огромен регионален град в страната без железопътен превоз. В началото на съвсем всяка година транспортните връзки с него стават жертва на зимните условия.

Министър Събев отбелязва, че все още няма направено настоящо изследване по отношение на опциите за изграждане на железопътна линия, която да свърже градовете Асеновград и Смолян.

“Теренът в южната част на Родопите е извънредно тежък. Практиката от работата по планове в други планински региони на страната демонстрира, чс построяването на нова иифраструктура (особено железопътна) с европейски стандарти, през толкоз тежък планински релеф, допуска големи вложения, които мъчно биха могли да бъдат обосновани в анализите „ разходи-ползи " и да се обезпечат от наличните източници на финансиране, на фона на забележителната потребност от средства за модернизиране на съществуващата жп мрежа и поддържането й “, съобщи транспортният министър.

В утвърденото съдружно съглашение е залегнал приоритет — Анализ с предложение за възстановяване на пътната връзка Пловдив-Смолян. Пътното трасе Пловдив - Асеновград - Смолян - Рудозем е част от разширената Трансевропейска пътна мрежа.

Трета жп линия до Гърция

До сегашния миг не е обсъждано построяването на трета жп връзка с Гърция.

“Доколкото ни е известно, в Гърция няма построена и не е планувано строителството на нова жп линия от гара Бук до границата с България. Усилията на гръцката страна са ориентирани към изграждането/модернизацията на жп линията Солун - Кавала - Александруполис, разпозната като изчезнала жп връзка от кулоар от главната TEN-T мрежа „ Ориент/Източно-Средизсмноморски ". Посоченото направление е част от железопътен план „ Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе ", по уточняването на чиито параметри работят през последните няколко години българската и гръцката страна “, декларира министър Николай Събев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР