Развитието на хранителните технологии е свързано с една от най-важните

...
Развитието на хранителните технологии е свързано с една от най-важните
Коментари Харесай

Нова технология с билки и подправки

Развитието на питателните технологии е обвързвано с една от най-важните потребности на човечеството. Нашето здраве в огромна степен зависи от това, което слагаме на трапезата си. Повечето заболявания са разследване на нискокачествена храна с нездравословни съставки.

Търсим здравословните артикули, само че с цел да не се връщаме към тогавашното постепенно произвеждане, сплотяваме най-хубавото от двата свята и по този начин сътворяваме нови практики, споделя Кристин Пейчева, планов управител на СМИК Ингридиънтс.

Какво

Течните ферментирали подправки на СМИК Ингридиънтс са иновация в хранителната промишленост. Патентованата им технология разрешава да се включат всички преимущества на подправките и билките, като се употребяват единствено естествени процеси на ферментация и студено сплескване. Всички съставки се разтварят в премиум екстра върджин масло от покълнал ориз.

Защо

Основател на компанията е Ирина Гаврилова. Съдбата като че ли е желала да промени нейния кариерен път и ето по какъв начин потеглят нещата: През 2015 година тя си прави вана с етерични масла, с цел да усъвършенства имунитета си, само че получава остра алергична реакция. Оказва се, че питателните артикули, които се оферират на пазара, за нея са съвсем неизползваеми. Разбира, че алергиите в наше време са прекомерно чест проблем и по този начин открива своята нова ниша за работа. Започва да опитва, след това се включва екип от инженери, с които създават първите ферментирали билки и подправки. Суровината се подлага на студено сплескване, слага се в подобаващи условия, където протича развой на ферментация. Продуктът резервира свойствата и химичния състав на билката и се предлага като течен тип фалшификация.

Как

По това време Ирина Гаврилова е приключила MBA стратегия по финанси и е финансов шеф на Procter & Gamble Украйна. Здравословното ѝ положение постанова внезапно да смени попрището си, само че насъбраните познания и умения във финансовата сфера ще имат значима роля и отсега нататък. Неин съучастник става Ксеня Зажигиня, също от Украйна. Избират България като място да развиват бизнеса. Привлечени са от изискванията за стартъпи - основаването на компания в България е относително елементарен развой, който не изисква огромен капитал, налозите са ниски, страната е член на Европейски Съюз. После обаче откриват, че тук няма задоволително принадлежности, които да подкрепят растежа на младите компании. Кристин Пейчева се причислява доскоро повече от година. Тя съумява да приготви план, който получава финансиране непосредствено от Европейската комисия, само че към момента ѝ е мъчно да се ориентира къде в България да кандидатства за планово финансиране. Установила е, че тук всички бизнесмени се препъват в тромавата бюрократична среда и до момента не е имало метод да се преборят с този административен Франкенщайн.

Кой им оказва помощ

СМИК Ингридиънтс е член на датския Food & Bio Cluster Denmark. Такъв аналог в България няма. Срещу скромна годишна вноска членовете получават контакти, имат разполагаем консултанти, които им оказват помощ да аплайват по разнообразни стратегии. Благодарение на това СМИК Ингридиънтс притегля финансиране по линия на Европейска комисия. Тази датска организация има собствен персонален фонд, който влага единствено в локални компании, провеждат и събития, срещат евентуални сътрудници. Чрез клъстера Кристин е намерила доста от компаниите, с които към този момент работят дружно. „ В България няма организация, която по сходен метод да спомага на бизнеса. Липсва централизирана информация за планова и друга финансова поддръжка за бизнес развиване. Порочна процедура е консултантите в България да желаят огромни суми за подготовката на план, без значение дали той ще получи утвърждение. Това е непостижимо за стартъпите “, изяснява Кристин.

Как се оцелява

„ На стартъпите и на младите компании най-силно им убива неналичието на вложения. В началния етап от развиването си всяка компания зависи от съществуването на задоволителна финансова поддръжка. Нямат ли средства, не обезпечат ли планово финансиране, те може бързо и елементарно да банкрутират, без значение какъв брой обещаваща е концепцията “, твърди Кристин Пейчева. Затова основателите на множеството стартъпи не са в положение да се концентрират напълно върху развиването на този собствен бизнес, а би трябвало да изкарват средства посредством друга платена работа.

Това, което държи СМИК Ингридиънтс в кондиция, е екипният хъс. В компанията работят към този момент 12 души. Разчитат на поддръжката на няколко благ вложители, които обаче не са от България.

В какво е силата

СМИК Ингридиънтс има регистрация като научно-изследователска компания. Нейното конкурентното преимущество са продуктите, които създава: Те са биосертифицирани. В процеса е включен доцент Веселин Петров, учител в СУ. „ Ферментацията не е цялостна, тя се стопира в миг, когато растението е разкрило своите ароматни и вкусови качества и е най-интензивно. Такъв тип артикули стават шлагер в Европа, откакто европейците схващат, че посредством тях може да си набират потребни живи бактерии. Този способ е естествен и единствено допреди години сходни практики са прилагани във всеки български дом. Южнокорейците разпространяваха тяхното кимчи, което е нещо като кисело зеле, и то стана измежду най-търсените артикули на Запад. В България можем всичко да подложим на ферментация, само че изпускаме опцията българските ферментирали храни да са на непознатите пазари “, показва Кристин.

Има ли други пречки

Работят с над 50 типа билки от България и целия свят. Искат да разчитат на локални първични материали, само че казусът е, че им липсва биосертификация. България е парадайс на билките, а СМИК Ингридиънтс са принудени да купуват от Турция, от Азия и Африка. Има голяма бездна към биопроизводството, която фермерите към този момент не се наемат да прескочат. Затова производителите, които желаят да прибавят по-голяма стойност на продуктите, не намират подобаващите биосуровини в България. Но евентуално и това ще се преодолее.

СМИК Ингридиънтс са позиционирани в София Тех Парк. Сега уголемяват индустриалната си база и кроят проекти за агресия на външните пазари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР