Развитие след репортажа на bTV Новините за онкоболно момче, което

...
Развитие след репортажа на bTV Новините за онкоболно момче, което
Коментари Харесай

„Параграф 22”: След репортаж по bTV: Частна болница дари лекарствата за лечението на Димитър

Развитие след репортажа на bTV Новините за онкоболно момче, което не може да получи нужното му лекуване. Частна болница подарява на друга медикаментите.

Специално проучване е посочило, че за 20-годишния Димитър е нужна композиция от медикаменти. Те обаче са предопределени за различен тип рак, не и за неговия, а това прави невероятно лекуването му с тях в България с обществени средства.

Историята на 20-годишния Димитър Щилиянов, който е настанен в пловдивската болница " Свети Георги " трогна мнозина. Случаят му е извънредно комплициран – момчето, лекарите, институциите, всички са в " Параграф 22 ".

Нужните медикаменти ги има, само че са за различен рак, а потреблението им " офлейбъл ", т.е. отвън приетото предзначение, в България не е уредено.

След като разказахме историята, се откри кой да подари медикаментите. Сега се чакат управляващите да намерят метод да разрешат лекуването с тях.
Защо отхвърлят животоспасяващи медикаменти на онкоболен юноша? През 2018 година Димитър Щилиянов е диагностициран със "Сарком на Юинг " - тип рак на костите
Димитър е със " Сарком на Юинг " – това е тип рак на костите. След рецидив в гръбначния дирек, момчето е оперирано и настанено в пловдивската университетска болница " Свети Георги ".

" За 3 дни тотално ми изключиха краката и… малко плашещо беше ", показа Димитър.

Лекарите изпращат хистологичен материал в чужбина, където вършат особено проучване – геномен профил.

Снимка: btvnovinite.bg

Професор Радка Аргирова изяснява, че то открива върху кои гени да се влияе и има ли лекарство за това.

" То цели – по тази причина се споделя " прицелна терапия " или " таргетна терапия ", то цели тъкмо там, където е изменението, а не изобщо, не изобщо терапия ", изясни проф. Радка Аргирова.

В случая на Димитър се открива, че съществуват " прицелни медикаменти " за неговия израстък.

Проблемът е, че са предопределени за различен тип рак, а потреблението им отвън приетото предопределение у нас не е уредено. В същото време положението на Димитър не разрешава той да замине за чужбина.
Шанс за онкоболните: Майка упорства за регламентирането на „ прицелните ” лечения Синът на Станимира се нуждае от медикаменти, които законът не разрешава да му бъдат дадени у нас.
" За една майка, която се бори за живота на детето си, това е безспорен призрачен сън ", сподели Станимира Славова, майка на Димитър.

Дори да се разреши потреблението на медикаментите, те са скъпи. След излъчването на репортажа, частна болница реши да подари количества на държавната и по този начин да помогне.

" Съвсем естествено е когато става въпрос за човешки живот, ние да се помъчим да влезем в контакт с сътрудниците и да помогнем с каквото можем ", съобщи доктор Явор Дренски, представител на управлението на МБАЛ " Уни Хоспитал ".

Държавната болничното заведение, в която е настанен Димитър, изпрати писмо до здравното министерство, в което моли за инструкции по какъв начин да работи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР