Развитие на интермодалните връзки, внедряване на интелигентни транспортни системи за

...
Развитие на интермодалните връзки, внедряване на интелигентни транспортни системи за
Коментари Харесай

Над 328 млн. евро. ще се вложат в интермодални терминали у нас

Развитие на интермодалните връзки, внедряване на интелигентни транспортни системи за ръководство на трафика и повишение на сигурността, както и създаване на основни пътни и жп прави у нас. Това са част от целите в Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година (ПТС 2021-2027), която следва да бъде изпратена за утвърждение от Европейската комисия, оповестиха от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.

" Акцентът на всички европрограми е постигането на нисковъглеродна и по-зелена Европа, с умна и интермодална транспортна мрежа “. Това е отбелязала по време на публичното разискване ръководителят на Управляващия орган на ПТС 2021-2027 Галина Василева. И в идващите седем години ще продължи целевото финансиране на едни от най-мащабните транспортни планове у нас. Сред тях са създаване на автомагистралата „ Русе-Велико Търново “, тунел под връх Шипка и жп връзките със Северна Македония и Сърбия. Приоритет остава и завършването на Лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “, както и на жп линията Елин Пелин-Костенец.

Проектобюджетът на Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година е на стойност 1.95 милиарда евро, които са разграничени в пет съществени посоки – жп инфраструктура (702 млн. евро), пътна инфраструктура (732 млн. евро), интермодалност (328 млн. евро), нововъведения в превоза (143 млн. евро) и техническа помощ (46 млн. евро). В допълнение към вложенията от програмата, за жп инфраструктура са обезпечени средства от Механизма за свързване на Европа и Националния проект за възобновяване и резистентност.

Осигурените средства за развиване на интермодалността на транспортите в страната са над 328 млн. евро. Предвижда се уголемение на пристанищата Варна и Лом, за основаване на условия за мултимодални транспорти. Сред плановете са и създаване на железопътните връзки към летищата в Бургас и Пловдив, а също по този начин подкрепяне посредством финансови принадлежности на интермодалните оператори у нас за развиване на съществуващата инфраструктура.

Съществен акцент в ПТС 2021-2027 е подложен на сигурността в превоза. Предвижда се доставка на аварийно-спасителни и патрулни кораби и съоръжение, свързани с обезпечаването на сигурността в Черно море. Програмата ще финансира още закупуване на профилирани плавателни средства за възстановяване изискванията за мореплаване по река Дунав, както и  планове за създаване на инфраструктура за различни горива по републиканската пътна мрежа и в пристанищата с национално значение.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР