Американската разузнавателна общност засилва фокуса си върху климатичната криза, веригите за доставки, пандемиите

...
Разузнавателната общност на САЩ засилва фокуса си върху главозамайващата и
Коментари Харесай

Разузнавателната общност на САЩ засилва фокуса си върху главозамайващата и сложна гама от аморфни предизвикателства, които не зачитат глобални граници: прекъсвания на веригата за доставки, пандемии, екстремни метеорологични явления, подхранвани от изменението на климата и трафик на наркотици, наред с други.

В документ за национална разузнавателна стратегия, публикуван в четвъртък, администрацията на Байдън продължи да идентифицира стратегическата конкуренция между Съединените щати и Китай като свое най-важно предизвикателство. Но три години след като Съединените щати бяха обхванати от глобалната пандемия на коронавирус, той също така подчерта, че някои от най-големите рискове за нацията са последици от втори ред от трансгранични проблеми, които не са причинени от нито една нация.

Продоволствената и енергийната несигурност, причинена от променящия се климат, например, може да допринесе за граждански вълнения и незаконна миграция, които на свой ред могат да създадат геополитически възпламенителни точки. Разбирането на тази сложна динамика се превърна в ключова цел на разузнавателната общност съгласно новата стратегия.

„Светът е изправен пред по-чести и интензивни кризи поради последиците от изменението на климата, трафика на наркотици, финансовите кризи, прекъсванията на веригата за доставки, корупцията, новите и повтарящи се заболявания и нововъзникващите и революционни технологии“, гласи стратегията. „Тези трансгранични предизвикателства във все по-голяма степен си взаимодействат и усложняват традиционните държавни политически, икономически и предизвикателства, свързани със сигурността, с неочаквани вторични последици, от хранителна и енергийна несигурност до незаконна миграция и граждански вълнения до конфликти.“

Стратегията също така натоварва IC с по-широка роля в подкрепа на „устойчивостта“ на нацията – всеобхватен термин, който обхваща защитата на критичната инфраструктура на САЩ срещу кибератаки, предоставяйки ранно предупреждение за възникваща нова болест, която може да се превърне в следващата пандемия, или разбиране на уязвимостите на веригата за доставки, преди те да станат остри.

Стратегията формализира широки теми, на които ръководителите на разузнаването от администрацията на Байдън наблегнаха от встъпването си в длъжност. Все пак, той подчертава предизвикателна промяна за разузнавателната общност, тъй като разширява обхвата си от късоглед фокус върху традиционни заплахи като тероризъм или национални държавни участници към по-системни набори от проблеми.

„Споделените глобални предизвикателства, включително изменението на климата, човешката и здравната сигурност, както и нововъзникващите и разрушителни технологични постижения, се събират по начини, които водят до значителни последствия, които често са трудни за предсказуем“, написа директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс във въведението си към стратегията.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР