Разузнаването на САЩ е изготвило поне две оценки, базирани отчасти

...
Разузнаването на САЩ е изготвило поне две оценки, базирани отчасти
Коментари Харесай

Американското разузнаване е предупредило за възможността за насилие дни преди атаката на Хамас

Разузнаването на Съединени американски щати е изготвило най-малко две оценки, основани частично на разследваща информация, предоставена от Израел, в които предизвестява администрацията на Байдън за нараснал риск от палестинско-израелски спор в седмиците преди съботната офанзива в южната част на Израел, настояват източници, предава Си Ен Ен.

В една от обновените версии от 28 септември въз основа на многочислени разследващи данни се предизвестява, че терористичната формация Хамас е подготвена да усили ракетните набези през границата. На 5 октомври Централно разузнавателно управление на САЩ предизвестява като цяло за възходящата възможност от принуждение от страна на " Хамас ". След това, на 6 октомври, в деня преди нападението, американски чиновници разпространиха отчети от Израел, показващи необикновена интензивност от страна на Хамас - индикации, които в този момент са ясни: нападението е било неизбежно.

Според източниците нито една от американските оценки не е съдържала тактически детайлности или индикации за големия обсег, мащаб и грубост на интервенцията, която Хамас извърши на 7 октомври. Не е ясно дали някоя от тези американски оценки е била споделена с Израел, който дава огромна част от разследващата информация, на която Съединени американски щати основават отчетите си.

Израел, Газа и Западният бряг също са включени в листата с " горещи точки ", който съвсем всеки ден е част от разследващите информации за висши чиновници, съобщи човек, който получава тези информации.

Разузнавателните оценки се изготвят, с цел да осведомят политиците и да им разрешат да вземат решения.

" Проблемът е, че нищо от това не е ново ", сподели един от източниците, осведомени с разследващите сведения. " Това е нещо, което в предишното е било норма сред Хамас и Израел. Мисля, че това, което се случи, е, че всички видяха тези отчети и си споделиха: " Да, несъмнено. Нищо ново ".

Оценките обаче са измежду вълната от предизвестия на високо ниво, отправени към администрацията на Байдън както от личната ѝ разследваща общественост, по този начин и от съдружниците ѝ от Близкия изток през последната година. Това повдига въпроси дали Съединени американски щати и Израел са били съответно настроени към риска.

Високопоставен чиновник от арабска страна в района съобщи, че страната му неведнъж е изразявала угриженост пред американски и израелски чиновници, че палестинският яд доближава рисков градус. " Но те не се вслушваха всякога, когато ги предупреждавахме ", сподели служителят.

Друг представител на Близкия изток също съобщи, че тяхното държавно управление неведнъж е предупреждавало Белия дом и чиновниците на американското разузнаване за натрупването на оръжия на Хамас и за гнева измежду палестинците, който е на път да избухне.

" Оръжията, които съществуват в Газа, са оттатък въображението на всеки, който мисли ", предизвестиха те, сподели дипломатът. " Оръжията, които съществуват на Западния бряг посредством Хамас, също се трансформират в действителен проблем ".

" Това на всяка среща, на всяка среща през последната година и половина ", добави дипломатът.

А през февруари шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс съобщи пред публика в Джорджтаунското учебно заведение за дипломатически служби, че е " много смутен от вероятностите за още по-голяма неустойчивост и още по-голямо принуждение сред израелци и палестинци ".

" Не бих стигнал до заключението, че разследващата общественост не следи това от стратегическо равнище - в действителност го прави ", съобщи американски чиновник пред Си Ен Ен.

И въпреки всичко тези стратегически предизвестия с нищо не помогнаха на американските или израелските чиновници да плануват събитията от 7 октомври. За множеството американски и израелски чиновници, които следяха разследващите данни, упованията бяха, че евентуално ще има единствено още един кръг от дребномащабно принуждение от страна на Хамас - може би някакъв ракетен обстрел, който израелският " Железен купол " ще пресече - изясни един от източниците, осведомен с разследващите данни.

" Ако знаехме щяхме да осведомяваме ", съобщи министърът на защитата Лойд Остин.

Високопоставени чиновници от администрацията на Байдън - както и сегашни и някогашни чиновници на разузнаването - не престават да настояват, че остават фокусирани върху актуалната рецесия и упорстват, че е прекомерно рано да се преразглежда по какъв начин е било пропуснато планирането на такава огромна офанзива.

Множество сегашни и някогашни чиновници на разузнаването, както и някои законодатели отхвърлиха тезата, че неуспехът да се обезпечи тактическо предизвестие за нападението е отговорност на Съединени американски щати - тъй като огромна част от американските разследващи отчети за Газа произлизат на първо място от Израел.

Друг източник, осведомен с разследващата информация, заключи мнението на Съединени американски щати: " Израел пропусна това, не ние. Имаме несъмнено равнище на доверие в Шин Бет, ЦАХАЛ, Мосад и други. "

В " Ню Йорк Таймс " също бе обявено за съществуването на някои от отчетите и за това, че те не са били предоставени на президента Джо Байдън.

" Не е имало информация, която да предизвестява авансово за терористична офанзива ", съобщи чиновник от администрацията на Байдън.

Службата на шефа на националното разузнаване и Централно разузнавателно управление на САЩ отхвърлиха коментар.

Пропуснати знаци

Въз основа на диалози с десетки сегашни и някогашни чиновници на разузнаването, военни и представители на Конгреса измежду американските чиновници и законодатели се постанова мнението, че неуспехът на Израел да планува детонацията на тлеещата гняв от Газа се дължи на първо място на липса на въображение.

Хамас евентуално е скрил планирането на интервенцията посредством старомодни контраразузнавателни ограничения, като да вземем за пример осъществяване на срещи за обмисляне персонално и отвод от цифрови връзки, чиито сигнали израелците могат да проследят. Но американски чиновници също по този начин считат, че Израел се е успокоил във връзка с опасността, която Хамас съставлява, и не е съумял да разпознае основни знаци, че групировката възнамерява огромна интервенция.

Например израелските чиновници не са съумели да разпознаят рутинните тренировки на Хамас като знак, че групировката приготвя идно нахлуване. Разследване на Си Ен Ен откри, че бойците са се обучавали за нападението на най-малко шест места в Газа, в това число на едно място, което се намира на по-малко от километър от границата с Израел.

" Имаше многочислени знаци за смяна в позицията на Хамас като цяло, а по-късно и за смяна на обществената изразителност и позиция в посока към принуждение и офанзиви като цяло ", споделя един от източниците, осведомен с американското разузнаване.

Като цяло обществената позиция на администрацията на Байдън в навечерието на нападението също не отразяваше нараснало възприятие на паника по отношение на опцията за принуждение. В годишната оценка на разследващата общественост за международните закани, оповестена през февруари, Хамас не се загатва.

" Днес районът на Близкия изток е по-спокоен, в сравнение с е бил през последните две десетилетия ", съобщи съветникът по националната сигурност Джейк Съливан на фестивала " The Atlantic " на 29 септември.

" Предизвикателствата остават ", сподели Съливан, визирайки " напрежението сред израелци и палестинци. " Но времето, което би трябвало да отстранявам за рецесията и спора в Близкия изток през днешния ден, спрямо който и да е от моите прародители, връщайки се обратно до 11 септември, е доста по-малко. "

Хамас се въздържа да се включи в две по-малки трансгранични битки в границите на последната година сред друга палестинска войнствена формация и Израел. Израел смяташе, че политиката му, която оферираше разрешителни за работа на жителите на Газа и позволяваше внасянето на катарски пари в страната, е дала на Хамас нещо, което да загуби - и е приспала групировката.

" Хамас е доста, доста въздържан и схваща последствията от по-нататъшно опълчване ", съобщи Цачи Ханегби, консултант по националната сигурност на Израел, пред израелски радиоканал шест дни преди нападението.

Възможно е също по този начин интервенцията на Хамас да е била по-успешна, в сравнение с групировката е очаквала, обявиха един някогашен чиновник на разузнаването и различен източник, осведомен с настоящата информация.

" Мисля, че е доста допустимо, в случай че не и евентуално, Хамас да е надминала доста личните си упования ", сподели вторият човек. " Те смятаха, че ще организираме това нахлуване и ще има няколко десетки убити, само че в никакъв случай не са мислили, че то ще доближи това равнище. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР