Разследващият журналист Христо Грозев призна, че се чувства заплашен да

...
Разследващият журналист Христо Грозев призна, че се чувства заплашен да
Коментари Харесай

Журналистът Христо Грозев призна, че се чувства заплашен да се прибере в България

Разследващият публицист Христо Грозев призна, че се усеща застрашен да се прибере в България. Пред парламентарната Комисия за надзор над службите той сподели, че в страната, в която той и фамилията му обитават, има денонощна протекция от полицията.

За Христо Грозев няма подозрения, че активността му като проверяващ публицист през последните 7 години е причина за за издирването му от Руската федерация. Получил е черен щемпел за влизане в Русия още през 2016 година Затова за него е невъзможна тезата на съветската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, че издирването му е чисто обръщение към него, че не е добре пристигнал в Русия.

Политическа партия и Демократична България считат, че би трябвало да се подхващат решителни ограничения за отбрана на журналиста. От ГЕРБ-СДС упорстват България да построи механизъм за наказания против Руската федерация. От " Възраждане " попитаха по каква причина Грозев се титулува като проверяващ публицист.

Втора поредна седмица Христо Грозев към момента не знае за какво Руската федерация го търси. Пред депутатите в Комисията за надзор над службите, той се базира на информация от " РИА Новости ", че обвиняването против него е въз основата на закона за подправените вести.

Христо Грозев - проверяващ публицист: " Едно следствие оповестено преди месец и половина разпознава съветски конфиденциален отдел, който дава отговор за крилати ракети, които предизвикаха доста почтени жертви ".

Като причина Грозев уточни и работата си като проверяващ публицист през последните седем години. Той отхвърли версията на съветския дипломат у нас, че го търсят единствено в Русия.

Христо Грозев: " Аз получих черен щемпел за влизане в Русия още през 2016 година.

Грозев описа и за своите следствия с българска диря.

Христо Грозев: " През последните години аз имам информация че се проверява и е повдигнато обвиняване към заподозряните в едно от нашите следствия за отравянето на господин Емилиян Гебрев през 2015 година от представители на съветското военно разузнаване в България. От друга страна следствието е спряно с цел да се получи достъп до обвинените ".

Грозев съобщи, че откакто съветския дипломат у нас беше извикан във външното ни министерство, е общувал единствено с правоохранителни органи и ДАНС, които само от България показали интерес към него. Има упования към страната.

Христо Грозев: " Това е офанзива върху свободната публицистика отвън Русия. Това е опасност за всички публицисти по света. България е длъжна да изисква пояснения и да се каже на Русия, че това е неприемлива процедура ".

От Политическа партия считат, че би трябвало да се подхващат решителни ограничения по отношение на отбраната на Христо Грозев.

Петър Петров, " Продължаваме Промяната ": " Българската страна би трябвало да предприеме незабавни и решителни ограничения против оповестяването в края на миналата година за търсене от Руската федерация на проверяващия публицист Христо Грозев ".

От Политическа партия акцентираха, че е от огромно значение за националната ни сигурност какъв е напредъка на работа на българската прокуратура и дали тя обслужва българския интерес.

Даниел Митов, ГЕРБ Съюз на демократичните сили: " Хубаво е да се намерения да се призове българското държавно управление да предприеме механизъм за използване на наказания против Руската федерация. Подобен механизъм липсва, бившето държавно управление не направи нищо в тази посока от началото на войната ".

От " Възраждане " попитаха за какво Грозев се титулува като проверяващ публицист.

Николай Дренчев, " Възраждане ": " Ние имаме като спомен от неговата работа в България - спекулативни покупко-продажби, опити за преодоляване на медии, проблеми с българското правораздаване и изобщо неща които се разминават с този храбър ореол ".

От партията предложиха да предадат Христо Грозев на съветското правораздаване.

Ивайло Мирчев, Демократична България: " В случая става дума за страна, която от европейския парламент е избрана като страна подкрепяща тероризма, която страна афишира един български жител за търсене.

Министерството на вътрешните работи още не разполага с информация каква е повода за издирването на Христо Грозев.

В Калофер служебният министър председател Гълъб Донев разяснява проблема по този начин:

" Независимо, че той не беше на континента Европа, на напълно различен континент - надлежно българските служби за сигурност, взаимно с партньорските служби, сътвориха условия Христо Грозев да се прибере до дома, в който живее във Виена гладко, тъй че сигурността му е обезпечена, поддържа се непрекъсната връзка с него ".

По тематиката работиха: Милена Кирова и Цветелина Катанска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР