Разследващите ще влязат във взривените край Карнобат складове най-рано утре,

...
Разследващите ще влязат във взривените край Карнобат складове най-рано утре,
Коментари Харесай

Външна намеса ли е причината за поредния взрив в склад на Емилиян Гебрев?

Разследващите ще влязат във взривените край Карнобат хранилища най-рано на следващия ден, оповестиха от Окръжната прокуратура в Бургас. Работи се по всички вероятни версии за гърмежа.

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев, който е притежател на складовете разяснява, че токът е спрял малко преди гърмежа. Министър-председателят Николай Денков разгласи, че чака проверяващите и разузнаването да се свършат работата, с цел да може да се вземат ограничения, които да защитят военната промишленост.

По предварителни данни, съгласно източници на " По света и у нас ", огънят, взривил оръжейният склад в Карнобат е горял извън във вътрешността, а не противоположното. Освен това пожарът е зародил преди гърмежа. Това дава съображение да се смята, че по-вероятна причина за индицидента е външна интервенция, а не проблем с продукцията, съхранявана в склада или пък с оборудването на самото помещение.

Премиерът Николай Денков обърна внимание, че досега няма информация за аргументите за сходни произшествия от последните години.

" През последните близо двайсет години, изключително последните 10, от време на време се случват такива гърмежи, подобен имаше и през 2021 година по доста подобен метод и ние нямаме информация нито от службите, нито от проверяващите органи какъв резултат от тези следствия се е получил ", посочци министър председателят.



Собственикът на склада в Карнобат Емилиян Гебрев също разяснява, че няма никаква информация за следствието на същия случай от преди близо година. Според Гебрев методът, по който са зародили гърмежът и пожарът през юли 2021 година и този отпреди ден са съвсем идентични.



" Хората, които могат да ви кажат за този случай, няма нищо ново. А пък за предходния отпреди една година напълно няма ново ", сподели Гебрев.

От Окръжната прокуратура в Бургас разясниха за " По света и у нас ", че следствието по миналогодишния гърмеж е към своя край. Твърдят още, че е осъществена голяма по размер работа, само че отхвърлят да оповестят елементи, до момента в който производството не завърши напълно.

Според специалисти, вероятността свързани с Кремъл служби да стоят зад сходни дейности в страни от района не е дребна, защото доктрината на Москва включва хибридни дейности, дезинформация и офанзиви по сериозна инфраструктура.

" Знаете, че има информация, че може би са включени разследващи служби на непознати страни в тези процеси. Ние би трябвало да имаме надеждни данни, с цел да си свършим работата. Така че аз ще се обърна към проверяващите органи, ще се обърна към разследващите служби да кажат имат ли те някакви рекомендации или ние сме в неопределеност, тъй като някой не си е свършим работата ", сподели министър председателят Николай Денков.



Според Емилиян Гебрев, няколко минути преди пожара и последвалия гърмеж е прекъснало електрозахранването в региона на склада. От електроснабдителното сдружение в района оповестиха за " По света и у нас ", че в региона на Карнобат по това време няма регистрирани повреди. Обясниха още, че в 11 часа на идващия ден по предписание на Министерство на вътрешните работи електроподаването към складовете е спряно. Премиерът разяснява, че лицензът на оръжейната компания не е заплашен.

" Няма никаква причина да се лишава лицензът, защото в тази ситуация те си извършват техните задължения, това е частна компания. Въпросът е, че явно има злонамерени сили, които се пробват да попречат ", сподели акад. Николай Денков.

Огледът във взривения склад ще стартира най-рано на следващия ден. Влизането в склада е допустимо най-малко 72 часа след последния гърмеж.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР