Разследващите групи журналисти Bellingcat и The Insider публикуваха разследване, в

...
Разследващите групи журналисти Bellingcat и The Insider публикуваха разследване, в
Коментари Харесай

Bellingcat и The Insider откриха в батальона Ахмат военен, изтезавал украински военнопленник

Разследващите групи публицисти Bellingcat и The Insider разгласиха следствие, в което настояват, че са открили и разпознали лицето, което прави принуждение и убива украински военнопленник.

Видеата, няколко клипа с идентично наличие, бяха публикувани на 28 юли, най-вече в проруски обществени канали. И Bellingcat и The Insider категорично акцентират, че не са сложили връзки към тези видеоклипове заради извънредно жестокия им темперамент.

Трите видеоклипа в началото бяха оповестени в съветски телеграм канал с название " Товар 200, гибел за украинците ", който възхвалява жертвите измежду украинските въоръжени сили. Впоследствие видеоклиповете са оповестени още веднъж в известния телеграм канал " Русич ", ръководен от националистическа съветска наемническа група.

Първоначално видеоклиповете са приветствани от админите на канала, а и от множеството коментиращи консуматори. Няколко часа по-късно обаче внезапно стартира определянето им като " евентуално имитации ", за които се твърди, че са подхвърлени в проруските канали от сътрудници на Украйна, които целят да дискредитират съветската войска.

Видеата демонстрират първо кастрация, а по-късно и ликвидиране на украински военнопленник.

Bellingcat и The Insider пишат, че са разпознали мъжа, който прави насилието, по присъщата му шапка и гривна на ръката в други видеоклипове, публикувани от проруски медии и канали в Telegram. След това употребяват няколко стратегии за различаване на лица, с цел да намерят профилите му в обществените мрежи. Името на мъжа е Очур-Суге Монгуш и съгласно проверяващите той се е сражавал в състава на батальона " Ахмат " - чеченско паравоенно формирование, служещо в състава на съветските въоръжени сили в Украйна.

В телефонен диалог той отхвърля да е взел участие в ужасяващото видео, само че показва точното място на закононарушението. Потвърждава обаче, че е бил арестуван и разпитван от съветските служби за сигурност по отношение на фрагментите, които му споделили, че на тях се вижда по какъв начин украински бойци осакатяват един от личните си приятели.

Bellingcat и The Insider обаче считат, че огромна част от думите на Монгуш пред публицистите са неистина, защото опонират на наличието на откритите фотоси и видеоклипове.

Като употребява доказателствата от трите видеоклипа и спомагателни фрагменти с бойци от " Ахмат ", Bellingcat успявя да дефинира географското местонахождение на фрагментите до санаториума " Привиля " в Луганска област в Източна Украйна. Ключова улика дава и боецът от " Ахмат " с каубойска шапка, с който Bellingcat се свърза и който съобщи, че ФСБ му е споделила, че видеоклиповете с принуждение са снимани в Привиля - градче покрай Лисичанск в Луганска област на Украйна. Общият регион мина под съветски надзор при започване на юли.

Групата " Ахмат " и мъж с каубойска шапка се виждат снимани и преди този момент в санаториума във видеоклип, качен на 11 юли в канала " Разследвания и портрети " в YouTube, ръководен от съветския публицист Андрей Гуселников. В това видео мъжът с каубойска шапка театралничи пред табелата на входа на заведението. Bellingcat наблюдава същата каубойска шапка, сходна фигура на мъж, както и характерна кола без регистрационни табели, само че с изписан знак Z и на видеоклипове, оповестени публично от Рамзан Кадиров при завладяването на завода " Азот " в украинския град Северодонецк. Съоръжението мина под контрола на подкрепяната от Русия " Луганска национална република " (ЛНР) на 25 юни.

. Въпреки че е без регистрационен номер, автомобилът е от същия цвят, марка и модел. На същото място на задната пътническа врата, която в този видеоклип е затворена, се вижда идентично нарисувано със спрей " Z ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР