Разследването срещу главния прокурор и неговите заместници да се провежда

...
Разследването срещу главния прокурор и неговите заместници да се провежда
Коментари Харесай

Правителството предлага на парламента да одобри промените за контрол на главния прокурор


Разследването против основния прокурор и неговите заместници да се организира от завеждащия инспектората на прокуратурата, плануват признатите през днешния ден от държавното управление допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс. Целта на законопроекта е осъществяване на рекомендациите на Механизма за съдействие и инспекция на Европейския съюз чрез въвеждането на ефикасен и съгласуван с настояща конституционна уредба модел, гарантиращ следствията против основния прокурор и неговите заместници.

Законовите промени са в осъществяване на рекомендация на Службата за поддръжка на структурните промени към Европейската комисия по отношение на промяната на прокуратурата и взаимоотношението й с другите институции, в това число механизъм за отчитане на постигнатия прогрес пред необятната общност.

Предлага се още при положение на хипотетично съзнателно закононарушение от общ темперамент, осъществено от основния прокурор или негови заместници, прокурорът завеждащ инспектората на прокуратурата, да може да разпорежда обособени дейности по следствието и други процесуални дейности на прокурори или следователи от Националната следствена работа.

Създават се законови гаранции в случаите, когато може да бъде ангажирана наказателната отговорност на основния прокурор или неговите заместници, основният прокурор да не може да реализира контрол за правда по тези преписки и каузи.

С цел обезпечаване на независимостта на прокурора завеждащ инспектората на прокуратурата е планувано той да се избира и освобождава по предложение на не по-малко от трима от членовете на прокурорската гилдия и с болшинство не по-малко от осем гласа от членовете на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. А срокът на мандата му да е 7 години.

Проектът на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, както и претекстовете към него, са оповестени на интернет страницата на Министерския съвет:

http://government.bg/bg/prestsentar/zasedaniya-na-ms/dneven-red-na-zasedanieto-na-ministerskiya-savet-na-07-12-2019-g
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР