Разследването на МВР срещу Бойко Борисов и кадри на ГЕРБ

...
Разследването на МВР срещу Бойко Борисов и кадри на ГЕРБ
Коментари Харесай

Джиповете на Аркад: Как строителите на Балкански поток са раздали коли на МОСВ и Булгартрансгаз

Разследването на Министерство на вътрешните работи против Бойко Борисов и фрагменти на ГЕРБ извади на показ незнайна до момента сделка сред държавното управление на ГЕРБ и консорциума " Аркад ", който беше определен през 2019 година да строи българската права на газопровода " Балкански поток ". 

На 17 март, когато беше осъществено претършуване в дома на PR-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова, беше публикувана информация, че в него е открит джип, принадлежащ на " Аркад ". 

Съпругът на Арнаудова Делян Димитров е член на УС на " Булгартрансгаз " от началото на 2015 година Той беше преназначен на поста си в края на април 2021 година (малко преди промяната на кабинета на ГЕРБ от служебното правителство). 

В петък 40-годишният мъж разгласи, че е употребил джипа на " Аркад " като длъжностен автомобил и по тази причина той се е намирал в фамилното жилище. 

" Този джип е на компания " Аркад ", която строи " Балкански поток ". Когато завърши планът, който е жизненоважен за страната, те ни дадоха техни коли, които бяха взели на лизинг, да ги употребяваме. Както дадоха на нас джипове и пикапи за регионите ни из страната, по този начин дадоха и към Министерството на екологията, и на Агенцията на горите. Дадоха ги за прилагане. Имаме документи, дали са ни всичко, да ги употребяваме. Не знам каква е тази бомба ", сподели той в репортаж за Нова ТВ. 

Малко по-късно министърът на околната среда Борислав Сандов удостовери, че в Министерство на околната среда и водите има не един, а четири автомобила на " Аркад " - три пикапа Ford Ranger и един джип Land Rover. 

От информацията му излиза наяве, че колите са предоставени за прилагане от консорциума към три дирекции на Национални паркове (част от МОСВ) до края на 2022 година, като договорите са подписани от последния министър на околната среда в кабинета " Борисов 3 " - Емил Димитров-Ревизоро (ВМРО). 

Сандов показва, че Ревизоро също е употребявал един от колите. 

" Наредих незабавно да бъдат върнати на Аркад и следва да желая спомагателни инспекции към разнообразни институции за определяне на спор на ползи, корупция и свързани лица, незабавно щом се завърна от Брюксел ", споделя той в обява във Фейсбук. 

Договорите межуд " Аркад " и парковите дирекции са подписани през февруари 2021 година - два месеца преди постоянните парламентарни избори. 

Предоставено е право за прилагане на четирите автомобила, като ДНП " Централен Балкан " е получило две коли - Ranger и Land Rover. 

Още в същия ден - 10 февруари 2021 година - ДНП " Централен Балкан " предава джипа Land Rover за безплатно прилагане от НСО, в това число от Емил Димитров. 

На 20 октомври 2021 година шефът на ДНП " Централен Балкан " Станимир Маринов е упълномощил прекачване на джипа от НСО на Министерството на околната среда. Два дни по-късно служебният министър на околната среда Асен Личев обаче разпорежда колата да се върне на ДНП " Централен Балкан " и в същия ден е подписан протокол от чиновник на министерството. 

" Този джип фактически се оказа сега в Министерство на околната среда и водите, въпреки да не се употребява от никого ", споделя Борислав Сандов. 

До момента няма публична информация от " Булгартрансгаз " или от НСО за аргументите, заради които са се съгласили да одобряват колите от " Аркад " - реализатори по крупна държавна поръчка. 

" Аркад " е консорциум от чуждестранни компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. - Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Договорът с тях беше подписан през септември 2019 година В началото на 2020 година обаче записана в Сърбия съветска компания IDC беше оповестена за подизпълнител на българския сектор от трасето на " Турски " / " Балкански поток ".

Строителството приключи през декември 2020 година - два месеца преди лизинговите джипове да бъдат разпределени за прилагане по министерства и държавни компании.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР