Разследването на кибератаката срещу Агенция „Митници” не е довело до

...
Разследването на кибератаката срещу Агенция „Митници” не е довело до
Коментари Харесай

Шефът на спецпрокуратурата: Не сме изземали биткойни

Разследването на хакерската атака против Агенция „ Митници” не е довело до изземането на криптовалута за милиарди левове. Това акцентира през днешния ден шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев във връзка изявления, съгласно които в ръцете на нашите управляващи в края на май са се оказали 213 519 биткойна за към 5,5 милиарда лв..

Твърди се, че виртуалните пари са били конфискувани при пресичането от ГДБОП и прокуратурата на незаконна група, употребила злотворен достъп до системата на митниците. Източникът на тази информация обаче е не какъв да е, а Югоизточния център за правоприлагане, който е съдействал на нашите управляващи за залавянето на обвинените, измежду които – и настоящи митничари.

По време на следствието излиза наяве, че мъжете конфигурирали вирус и са манипулирали данни за влезнали и излезли камиони на няколко ГКПП-та, източвали са Данък добавена стойност и за тези закононарушения им е заплащано с биткойни. За един камион да вземем за пример, сред 20 и 25 хиляди евро във биткойни. Самата търговия с биткойни обаче не е закононарушение, уточни през днешния ден Гешев.

„ И вие можете да си купите съответните устройства, малко са скъпички, харчат ток и може да си копаете, нали? Така че, заниманията на хората не ги проверявам. Ако в някаква степен се потвърди, че това, което вие казвате има нещо общо с пране на пари и по този начин нататък, ще разследваме”, съобщи Иван Гешев.

Прокурорът уточни, че са назначени експертизи, в това число компютърни и такива, които ще бъдат направени в Съединени американски щати. След като станат подготвени в оптимално къс период ще се конкретизират обвиняванията и ще бъде импортиран обвинителен акт.

И други ведомства ревизират лекарствения реекспорт

По проблема с проведената незаконна група, която е правила стопански закононарушения свързани с реекспорта на медикаменти, и по други сродни проблеми работи с изключение на прокуратурата и изпълнителната власт в лицето на разнообразни органи от разнообразни министерства, с които работим много интензивно, разяснява шефът на спцпрокуратурата.

По думите му акцията е невиждана и повече информация за нея ще има при започване на идната седмица.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР