Разследване на OCCRP показва, че през 2018 г. ТЕЦ Бобов

...
Коментари Харесай

Кой отчита CO2 емисиите на свързаните с Ковачки централи

Разследване на OCCRP демонстрира, че през 2018 година Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Брикел " и група топлофикации избират нова компания за верифициране на излъчванията им. В резултат регистрираното замърсяване стартира да понижава и надлежно разноските за квоти се свиват. Обяснението на централите е, че са сменили типа гориво, само че има подозрения за съгласуваност сред тях и верифициращата компания.
Анализ на публицистите Елеонора Вио и Даниела Сала за интернационалната журналистическа организация за следствия против корупцията и проведената престъпност (OCCRP) демонстрира, че Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Брикел ", които са свързани с Христо Ковачки, стартират да регистрират фрапантно намаляване на CO2 излъчванията през последните 3 години. " Капитал " разгласява модифицирана версия на публикацията с допълнени обстоятелства и пояснения. Темата влезе и в комисията по проверката в Народното събрание, ръководена от Мая Манолова.

С една трета по-малко нездравословни излъчвания е отчела Топлоелектрическа централа " Бобов дол " през 2020 година по отношение на 2017 година, без да понижи активността си или да разгласи някаква огромна екоинвестиция. Подобно усъвършенстване има и при " Брикел ". А резултатът е десетки милиони лв. по-малко за CO2 квоти - същите, поради които да вземем за пример държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " не може да продава силата си на пазара и натрупа големи загуби.

Освен пониженото по документи замърсяване през последните години общото сред " Бобов дол " и " Брикел " е, че и двете се смятат за част от енергийната империя на Христо Ковачки, само че също по този начин - употребяват една и съща компания за верифициране на докладите за нездравословните излъчвания. Става дума за " ДЖИ ЕМ АЙ Верифай " (GMI Verify), която отново има косвени връзки с компаниите на Ковачки.

Според публични данни, оценени от OCCRP, централите " Бобов дол " и " Брикел " са икономисали минимум 26 млн. евро от по-малкото регистрирани CO2 квоти. С повишението на цените на излъчванията - до над 55 евро/тон през последните месеци, този резултат би бил още по-голям.

В отговор на това от Топлоелектрическа централа " Бобов дол " обясниха през " Капитал ", че по-малкото замърсяване в действителност идва от промяна на горивния микс. Вместо 100% въглища през последните три години се усилва делът на биогоривата като плява и дървесен чипс, които съгласно класификацията на Европейски Съюз са с нулев въглероден отпечатък..
Капитал - брой 31 Какво се мери
В рамките на европейската скица за търговия с излъчвания (СТЕ) всички огромни замърсители са длъжни да показват годишни отчети за количеството изхвърлен в атмосферата въглероден диоксид. Електроцентралите пресмятат тези стойности въз основата на " емисионен фактор " съгласно горивото, което употребяват (за един тип въглища е едно, за различен - друго, за природен газ - трето). След това се прави пресмятане на общо генерирани CO2 излъчвания, които централата би трябвало да заплати.

Репортери на OCCRP са анализирали формалните данни, които двете централи са подали към Изпълнителната организация " Околна среда " (ИАОС), и са открили, че докладваните излъчвания за последните три години са сензитивно занижени.

Между 2018 и 2020 година в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " се изгаря микс от суббитуминозни въглища (между лигнитни и кафяви), които съгласно Изпълнителна агенция по околна среда имат емисионен фактор 96.1, и чисти лигнитни въглища, чийто фактор е 104.2. Но в отчетите написа, че електроцентралата е отчела фактор под 80 за 2018 и 2019 година, както и под 70 за 2020 година. В " Брикел ", където се гори единствено лигнит, е регистриран емисионен фактор 90.5 за 2018 година и под 80 в идващите две години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР